spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocialNor de praf saharian în România

Nor de praf saharian în România

-

- Reclama -

Un nor de praf saharian a ajuns, în aceste zile, în România, astfel că în judeţele din vestul ţării a plouat cu apă şi noroi, maşinile, frunzele sau geamurile fiind acoperite cu particule roşiatice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

- Reclama -

Meteorologul de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crişana, Robert Balazs, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că norul de praf saharian a ajuns în România luni, în special în vestul ţării. Însă şi marţi a plouat în judeţul Timiş cu apă şi noroi, doar că această concentraţie de praf saharian este mai mică. Astfel, pe maşini, frunze sau geamurile locuinţelor din Timişoara pot fi observate particule roşiatice.

- Advertisement -

“Practic, norul de praf saharian a ajuns în toată ţara, mai ales în partea de vest. Deci, în toată Europa Centrală şi de sud-est parţial, jumătatea de vest a României, Ungaria, Cehia şi Serbia a ajuns praf din Sahara. Ieri (n.r. luni), în jurul prânzului, a ajuns praful saharian, chiar şi pe frunze au rămas urme de praf, asta din cauză că a plouat foarte puţin şi concentraţia de praf a fost foarte mare, a plouat sub jumătate de litru pe metrul pătrat. Astăzi (n.r. marţi), deja scade din intensitate. Acum a început să plouă foarte slab, să picure, o să mai fie şi acum, dar mult mai puţin”, a afirmat Robert Balazs.

Potrivit meteorologului de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crişana, astfel de fenomene se întâmplă în fiecare an, doar că în această primăvară a plouat mai puţin, iar praful saharian a putut fi mai uşor observat.

“O să treacă pentru că se schimbă circulaţia vântului, o să devină nord-vest. Praful acesta saharian poate să vină doar pe o circulaţie sudică. Când e o furtună de praf, traversează nordul Africii în anumite condiţii şi aduce aerul încărcat cu praf peste Marea Mediterană până în Europa. În fiecare an se întâmplă astfel de fenomene, doar că acum a fost mult mai intens pentru că a plouat puţin şi a fost uşor observabil. Evident că orice praf este neplăcut mai ales pentru cei alergici, care au probleme cu plămânii, dar are şi o latură bună, e un bun îngrăşământ, pentru natură e ceva bun”, a explicat Robert Balazs.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie, particulele de praf saharian au o concentraţie redusă deasupra României.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img