spot_img
2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvaluiriTefeliștii își fac Ștefan Gheorghiu pentru a învăța tinerii ”instrumentele de rezistență”

Tefeliștii își fac Ștefan Gheorghiu pentru a învăța tinerii ”instrumentele de rezistență”

-

- Reclama -

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS):

Țineți-vă bine, a fi tefelist devine o profesie, grație înființării unei ”Ștefan Gheorghiu” pe stil nou, dedicată tot formării de activiști. Concret, gruparea ”Corupția civică” anunță, pe Facebook, organizarea de cursuri de specialitate pentru toți tinerii care doresc să fie inițiați în domeniul activismului civic de maeștri consacrați ai domeniului, în frunte cu Florin Bădiță, Emilia Șercan ori Cristi Dănileț. Paradoxal, anunțul vine exact în momentul în care mișcarea de rezistență ar putea fi, efectiv, lichidată exact de mentorul ei, președintele Klaus Iohannis, cel care acum un an dădea tonul protestelor de stradă.

”Dacă îți dorești să fii unul dintre cei 100 de tineri pentru România viitoare, poți învăța instrumentele de rezistență și implicare civică în cadrul Incubatorului de antreprenoriat civic CIVISTARTER, de la profesioniști precum judecătorul CRISTI DĂNILEȚ, sportivul de anduranță ANDREI ROȘU, activista CARMEN USCATU, activistul si fondatorul pagini Corupția ucide FLORIN BADITA, jurnalistele EMILIA ȘERCAN și RAMONA URSU, antreprenorul COSMIN ALEXANDRU, în cadrul unor ateliere practice și întâlniri inspiraționale!
Numărul de locuri este limitat la numai 100, așa că, dacă îți dorești să fii selectat, completează acum formularul următor și rămâi conectat la eveniment pentru noi informații!” se arată în comunicat.

Ar fi extrem de interesant de analizat programa școlară a noii structuri de învățămînt, care ar trebui să includă cursuri de cocoțat în copaci, de autoapărare în raport cu jandarmii ori cu bătrînii sictiriți, ori modalități moderne de plată on-line a amenzilor pentru manifestări neautorizate.

Dincolo de sarcasm, marea problemă a mișcării tefeliste e alta: în cursul acestei zile, ea ar putea fi redusă la tăcere de însuși creatorul ei.
Întrebarea e simplă: ce se va întîmpla cu mișcarea de protest dacă în această seară, președintele anunță desemnarea necondiționată a Vioricăi Dăncilă drept premier, al treilea al PSD în decurs de un an?
Ce se va alege, bunăoară, de mega-mitingul organizat de săptămîni bune și programat pentru 20 ianuarie, la care se scontează pe participarea a cel puțin 600.000 de români?

Cum se va mai scanda împotriva unui guvern care e abia instalat sau poate nici măcar?
Cum se mai poate înjura o guvernare instalată fără rezerve de chiar marele apărător al Justiției?
Mișcarea #rezist nu are decît două variante: sucombă sau merge înainte, dar de astă dată incluzîndu-l și pe președinte pe lista inamicilor democrației.

Lucru cam greu de crezut, totuși.

”Sâmbătă, 20 ianuarie, încurajăm lumea din întreaga țară să se alature protestelor din București.
Nu este nevoie să iesim de multe ori în stradă. Este nevoie să ieșim mulți, o dată. Propunem un marș Piața Universitatii – Piața Unirii – Fântâni – Parlament, cu vizite la instituțiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)” se arată pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Păi cum să mai vorbești de instituții confiscate de actuala majoritate parlamentară atît timp cît fix acestei majorități președintele tocmai i-a încredintat, instituțional și în deplină cunoștință de cauză, administrarea respectivelor instituții?

Odată decizia luată la Cotroceni, în acest sens, mișcarea de rezistență e redusă la ridicol, dacă se încăpățînează să continue, pentru că mesajele ei ar deveni aiuritoare, generînd confuzie în rîndul marelui public. Exact cum s-a întîmplat, dacă vreți, după alegerile din 20 mai 1990, cînd au devenit tulburi intențiile unei părți a mișcării din Piața Universității, care s-a încăpățînat să protesteze și după ce poporul se pronunțase masiv, prin vot democratic.
În consecință, în funcție de ce va anunța președintele în această seară, am putea asista la lichidarea mișcărilor de protest exact cînd începeau să se ”profesionalizeze”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img