spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCum pică procesele în UK dacă apar informații în media: PRESA PLĂTEȘTE...

Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media: PRESA PLĂTEȘTE DACĂ DĂ INFORMAȚII DIN DOSARE

-

- Reclama -

În Marea Britanie, prezumţia de nevinovăție impune reguli extrem de stricte în procesele penale, inclusiv în modul în care acestea sunt reflectate în presă. Un faimos caz în care încălcarea prezumției de nevinovăție a dus la prăbușirea unui proces penal este cel al fotbaliștilor Lee Bowyer și Jonathan Woodgate, acuzați că în ianuarie 2000 ar fi cauzat vătămări corporale grave asupra unui tânăr de 19 ani în centrul orașului Leeds. O relatare pe subiect a fost făcută în 2015 de corespondentul Radio France Internationale la Londra

- Reclama -

Informațiile sunt importante în polemica din România în jurul informațiilor pe care presa le poate publica în timpul cercetării penale sau a proceselor.

- Advertisement -

Sunday Mirror a publicat un interviu cu tatăl victimei în ajunul anunțării verdictului de către un juriu compus din 12 cetățeni, la capătul unui proces care costase peste un milion de lire sterline.

A doua zi, judecătorul a decis oprirea procesului pentru a evita un verdict influențat de articolul din presă și a decis rejudecarea cazului.

- Advertisement -

Cei doi fotbaliști au fost rejudecați în cadrul altui proces care a costat din nou peste un milion de lire, în care Woodgate a fost găsit vinovat, dar doar pentru infracțiunea de scandal public, în timp ce Bowyer a fost achitat.

Sunday Mirror a fost amendat în aprilie 2002 cu 175000 de lire, penalități și cheltuieli de judecată, sumă record la acea dată, pentru obstrucționarea justiției, iar editorul duminicalului, Colin Myler, și-a dat demisia imediat după prăbușirea primului proces.

Un alt caz vestit a fost cel din 1997, când cotidianul londonez Evening Standard a fost condamnat pentru obstrucționarea justiției, în urma publicării unui articol despre șase inculpați acuzați de evadare dintr-o închisoare.

Articolul conținea fotografii ale inculpaților și dezvăluia antecedentele lor penale, inclusiv condamnări pentru activități teroriste legate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) și a dus la stoparea imediată a procesului.

Pentru publicarea articolului considerat ca putând influența decisiv opinia unor membri ai juriului, Evening Standard a primit o amendă de 40000 de lire sterline.

În scopul de a reduce riscul de influențare a justiției, prezența camerelor de luat vederi sau a aparatelor de fotografiat în sălile de judecată din Marea Britanie (cu o singură excepție, în mod experimental la pronunțarea unor verdicte în Scoția) este strict interzisă.

De asemenea, în relatarea proceselor în desfășurare există restricții care se referă la evitarea opiniilor cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpatului, iar menționarea numelui minorilor judecați este strict interzisă.

Verdictele în procesele de la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor, care au în competență exclusivă infracțiuni pasibile de pedepse mai mari de șase luni închisoare) sunt date de jurii compuse din 12 cetățeni și uneori pentru protejarea acestor jurați de influențare judecătorii iau măsuri stricte cum ar fi sechestrarea juraților peste noapte în hoteluri, fără acces la mass media.

Măsuri de protejare a drepturilor persoanelor suspectate sunt luate și pe timpul cercetării penale și în Regatul Unit ar fi de neconceput apariția unor persoane în cătușe arestate în fața camerelor de luat vederi și a presei anunțate special în acest scop de poliție.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img