spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeRAIUL TURNĂTORILOR: Denunţătorii ce au comis infracţiuni grave pot beneficia şi ei...

RAIUL TURNĂTORILOR: Denunţătorii ce au comis infracţiuni grave pot beneficia şi ei de reducerea pedepsei cu 50%

-

- Reclama -

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care vizează punerea în acord cu decizii ale CCR, una dintre prevederi stipulând că şi martorii care au comis infracţiuni grave pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei, dacă au denunţat alte persoane.

- Reclama -

Proiectul prevede că persoanele care au comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

- Advertisement -

Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor excludea de la reducerea la jumătate a pedepsei pe autorii unor infracţiuni socotite grave, dar Decizia CCR nr. 67/2015 a statuat că excluderea este neconstituţională.

În consecinţă, din noua formulare a articolului 19 a legii a fost eliminată sintagma ”infracţinea gravă”, forma propusă Parlamentului spre aprobare fiind următoare: ”Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

- Advertisement -

De asemenea, în proiectul de lege sunt prevăzute mai multe modificări aduse codurilor penale şi altor acte normative, printre care incriminarea faptei de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier fără permis de conducere, potrivit deciziei CCR nr. 224/2017.

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede actul normativ adoptat, miercuri, de către Guvern

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img