spot_img
0.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăEconomieAgriculturaScandalul ouălor infectate din Olanda se extinde în Germania și Belgia: Suspiciuni...

Scandalul ouălor infectate din Olanda se extinde în Germania și Belgia: Suspiciuni că au ajuns și în UK și Polonia

-

Mai multe milioane de ouă sunt retrase de pe rafturile unor magazine şi depozite din Germania, Olanda şi Belgia, după ce s-a depistat că acestea conţin niveluri mari ale unui insecticid toxic interzis în producţia alimentelor destinate consumului uman.

- Reclama -

Aproximativ 180 de ferme din Olanda au fost temporar închise şi a fost deschisă o anchetă penală, autorităţile încercând să determine amploarea problemei. Un transport de aproximativ un milion de ouă destinate Germaniei a fost rechemat de la graniţa olandeză în această săptămână.

- Advertisement -

În urma efectuării unor teste de sânge, de excremente de găini şi pe ouă, s-au depistat la găini niveluri ridicate ale insecticidului fipronil, un ingredient obişnuit al produselor veterinare folosit pentru distrugerea păduchilor, a puricilor şi căpuşelor, însă interzis în tratamentele animalelor destinate consumului uman.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, substanţa respectivă, care este foarte toxică, poate afecta grav ficatul, glandele tiroide şi rinichii dacă, în timp, este ingerată în cantităţi mari. Procurorii belgieni examinează, se pare, lista clienţilor a două companii din Flanders specializate în producţia şi livrarea de agenţi de combatere a păduchilor. Există temeri potrivit cărora un insecticid legal folosit pentru creşterea găinilor a fost combinat cu substanţa ilegală pentru sporirea eficienţei.

- Advertisement -

O publicaţie olandeză, Trouw, a sugerat că una dintre companii ar putea să aibă clienţi în Marea Britanie, Franţa, Polonia, însă până în prezent nu există indicii că ouăle contaminate sunt comercializate în aceste ţări. Cotidianul olandez De Volkskrant relatează că amestecul ilegal a fost folosit în fermele din Olanda timp de un an. Autoritatea olandeză de reglementare din domeniu, NVWA, a comunicat cotidianului că nu se cunoaşte precis dacă ouăle contaminate au fost vândute clienţilor în acea perioadă.

„Nu putem verifica, deoarece ouăle au fost consumate„, a transmis un reprezentant al organismului. În cursul zilei de luni, NVWA a avertizat consumatorii că un eşantion de ouă „conţinea niveluri atât de ridicate de fipronil încât consumul lor ar reprezenta un risc serios de sănătate publică” şi a recomandat ca ouăle din cel puţin 27 de alte ferme să nu fie consumate de către copii.

Dimensiunea scandalului a luat amploare de atunci. „Este încă în curs procesul de estimare a numărului fermelor afectate şi în prezent sunt efectuate teste pe 600 de mostre„, a precizat un reprezentant al NVWA.

Riscând mari pierderi, crescătorii de păsări s-au îndreptat împotriva companiilor implicate. Erik Hubers, reprezentant al unei asociaţii olandeze agricole şi horticole, a declarat presei olandeze că aceştia au „amestecat substanţa ilegală cu una legală pentru a-i îmbunătăţi eficacitatea”. Olanda are aproape o mie de ferme avicole, producţia anuală fiind de aproape 11 miliarde de ouă, dintre care peste o jumătate mergând la export, în principal către Germania.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img