COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Rosalia Romaniec
Înaintea summitului G20 de la Hamburg, Donald Trump s-a aflat în vizită la Varșovia. Discursul pe care l-a ținut acolo dă naștere la noi întrebări. În ce chestiune a vorbit cu adevărat serios?
Înainte ca Donald Trump să se întâlnească la Hamburg cu șefii statelor pe care, în 2003, fostul ministru american al Apărării Rumsfeld le numea „vechea Europă”, președintele american a poposit la Varșovia. Vizita sa în Polonia ar putea fi interpretată ca o lovitură dată pe la spate rundei selecte de la Hamburg: Poland first!
„America iubește Polonia” – cu aceste cuvinte s-a adresat Trump mulțimii, aducând totodată laude gazdelor, o națiune de eroi cu aceleași valori ca SUA: libertatea, familia și Dumnezeu. Polonia este un model „pentru toți cei care doresc libertatea”. Trump a rostit un discurs la monumentul ridicat în cinstea eroilor revoltei din Varșovia, care s-au opus cu îndârjire ocupației naziste în 1944. Un loc încărcat de simbol, unde masele de oameni adunate l-au aclamat în cor.
Dar în spatele cuvintelor lui Trump se ascunde mai mult. Prea des a repetat latura eroică a națiunii poloneze, poziționând-o în contextul politic global actual. Trump a tematizat amenințările terorismului islamist, precum și pericolul pe care îl reprezintă Coreea de Nord, subliniind, pe de altă parte, comunitatea de valori cu țara gazdă. Ca și cum ar fi vrut aproape să spună că în cazul unui conflict, SUA se bazează pe eroii polonezi.
Partener NATO de nădejde
Trump a fost bine primit de partenerii NATO din răsărit. Mai ales că a dat asigurări că va acorda sprijin la nevoie în baza prevederilor alianței NATO. Ce-i drept nu a folosit cuvinte atât de clare ca predecesorul său Obama, cu prilejul vizitei acestuia la Varșovia cu trei ani în urmă. Dar decisivă a fost promisiunea că SUA vor respecta cu strictețe articolul 5 al tratatului NATO. În momentul în care Trump a amintit că majoritatea europenilor nu alocă destui bani bugetului pentru Apărare, Polonia nu avea de ce să se simtă vizată. Doar investește destul de mult în armată.
Ceea ce și-ar fi dorit polonezii să audă din gura șefului Casei Albe, anume că vor fi staționate mai multe unități militare americane ale NATO în scopul protecției frontierei de răsărit a Poloniei, nu s-a întâmplat. Varșovia a sperat să obțină promisiunea suplimentării trupelor de 5000 de soldați. Un motiv pentru gazde să fie dezamăgite. Totuși, președintele american a subliniat după întrevederea avută cu omologul său Duda: Despre asta n-am vorbit.
În schimb s-a vorbit despre afaceri. Deja în cursul dimineții, Polonia a anunțat că intenționează să cumpere rachete de tip Patriot și încă și mai mult gaz petrolier lichefiat de la americani. Trump a prezentat afacerea ca pe o garanție pentru „mai multă securitate și libertate într-o țară care nu are voie să mai devină ostateca unui furnizor de gaz”.
Paie pe foc
Astfel Trump a lansat și un mesaj Moscovei. Acolo livrările americane de gaz lichefiat către Europa de Est precum și ajungerea rachetelor Patriot în mâinile polonezilor sunt interpretate drept provocare. Și ca și cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, Trump a mai anunțat, tocmai la Varșovia, măsuri contra „atitudinii destabilizatoare” a Rusiei. Trump a lansat nu doar un mesaj geostrategic foarte limpede Moscovei, ci și țării sale, unde mulți îl acuză de legături prea strânse cu Rusia.
Un subiect foarte important pentru Trump, după cum s-a văzut și la conferința de presă comună. A fost aproape nepoliticos și și-a luat mult timp să critice CNN și alte medii americane, în timp ce jurnaliștilor polonezi le-a oferit răspunsuri scurte la întrebări importante.
Conferința comună de presă a mai scos ceva la lumină: înțelesul îngrijorător al democrației pentru acești doi președinți, mai ales atunci când e vorba de libertatea presei. Trump și Duda au făcute reproșuri dure presei critice la adresa guvernelor din propriile țări. Oameni de stat cu ținută ar califica atari atacuri la adresa presei drept pur și simplu penibile. Dar acești președinți, cu imaginea șifonată, n-au, pare-se, nicio problemă să pună sub semnul întrebării valori de bază ale constituției democratice, cu zâmbetul pe buze.
Trump ajunge mulțumit la Hamburg
Calculul lui Trump a dat roade. Vizita în estul Europei a fost, din perspectiva sa, un succes: mulțumit de sine, aclamat de mulțime și cu noi contracte comerciale în buzunar a plecat spre Hamburg. Și conducerea poloneză se poate considera mulțumită odată ce a primit laude din partea liderului NATO, Statele Unite, și a putut puncta ca importantă țară europeană. Și faptul că Polonia a reușit să-l atragă pe Trump la summitul „Inițiativei celor Trei Mări” (Intermarium) – Marea Baltică, Marea Neagră și Adriatică -, la care au participat zece șefi de stat și de guvern din estul și sudul Europei, întărește poziția Poloniei în rândul partenerilor răsăriteni ai UE.
Dar ce rămâne concret? Cel târziu mâine se va vedea că Donald Trump n-a venit la Varșovia doar în chip de unchi generos, cu un sac plin de cadouri, ci în calitatea de om iscusit de afaceri. A lăudat și a vorbit mult despre colaborare și perspective, dar afirmații concrete nu a făcut decât atunci când în joc erau banii, în speță pe tema livrărilor de gaz lichefiat sau de armament. O postare venită din Polonia pe Twitter oglindește foarte bine mesajul central al prezenței lui Trump la Varșovia: „America iubește Polonia! Sunteți nemaipomeniți și grozavi. Dar cumpărați gazul și armele noastre. Sunt extraordinare!”