spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeAustria și Germania se ceartă pe Turcia

Austria și Germania se ceartă pe Turcia

-

- Reclama -

La ȋntrunirea miniştrilor de externe de la Malta, şeful diplomației din Austria a solicitat ȋntreruperea negocierilor cu aspiranții dificili. Reprezentatul Germaniei respinge ȋnsă o asemenea măsură, transmite Deutsche Welle.

Sigmar Gabriel (stânga) și Sebastian Kurz (Getty Images/AFP/H. Neubauer)Sigmar Gabriel (stânga) și Sebastian Kurz

- Reclama -

La Valetta, miniştrii de externe comunitari au dsicutat despre viitorul negocierilor de aderare cu Ankara. În condițiile ȋn care guvernul turc aplică represalii dure şi ȋi arestează pe cei care critică politica de stat, tot mai multe țări susțin varianta ȋntreruperii negocierilor de aderare cu Turcia.

- Advertisement -

Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz a cerut ȋncetarea imediată a negocierilor cu Ankara, pe fundalul ȋncălcării “liniei roşii” de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, prin intervențiile ȋn forță ȋmpotriva opozanților regimului. Kurz crede  că “este absolut greşită menţinerea ficţiunii aderării, cu toate că de la un an la altul Turcia se ȋndepărtează tot mai mult de Europa”.

Colegul lui de la Luxemburg, Jean Asselborn, este de părere că, după referendum, vechea Turcie democrată a murit, „şi odată cu Turcia a murit, de fapt, şi aderarea”. Asselborn s-a referit şi la interesele pe care le urmăreşte Ankara ȋn relaţia cu UE, cu precădere ȋn turism, relaţiile economice şi extinderea uniunii vamale. Diplomatul luxemburghez consideră că prin aceste instrumente UE ar putea spori presiunea asupra Turciei.

- Advertisement -

Nici NATO nu a exclus Turcia, spune Sigmar Gabriel

Ministrul federal de externe şi alţi colegi din UE s-au declarat ȋmpotriva unei astfel de măsuri. „Guvernul german este strict ȋmpotriva ȋntreruperii discuţiilor”, a spus Gabriel. Arestările ȋn masă nu vor ȋnceta ȋn momentul ȋn care nu vom mai negocia, a mai adăugat șeful diplomației germane și a propus noi formate de dialog.

Fără a nominaliza pe nimeni, el a ţinut să precizeze: “Cei ce doresc să fie aclamaţi acasă pentru că nu mai vorbesc cu Turcia nu vor schimba nimic ȋn Turcia, nu ȋi vor ajuta pe oamenii de acolo.”

Fostul şef al SPD a amintit de perioada dictaturii militare, ȋn care Turcia nu a fost exclusă din NATO. “De ce să avem acum interesul de a ȋmpinge Turcia spre Rusia?”, a întrebat el.

Ungaria avertizează asupra „sutelor de mii de migranţi“

Şeful diplomaţei de la Berlin a pledat ȋn favoarea susţinerii forţelor democrate turce. Propunerea lui vizează o eventuală renunțare la vize pentru intelectuali, artişti, jurnalişti şi reprezentanți ai ONG-urilor din Turcia. Adică, pentru “acea parte a Turciei care a votat ȋmpotriva referendumului şi susține dezvoltarea democratică”.

“Cred că nu avem voie să ȋi lăsăm de izbelişte”, a mai spus Sigmar Gabriel, fără a preciza ȋnsă cum va arăta ȋn practică modelul renunţării la vize pentru o anumită parte a populaţiei.

Ministrul de externe din Lituania, Linas Linkevicius, s-a referit la vecinătatea Turciei cu Rusia şi a insistat asupra menţinerii negocierilor cu Ankara.

Omologul lui din Ungaria, Peter Szijjarto, a avertizat asupra „sutelor de mii” de migranți care vor porni din nou pe ruta balcanică, dacă acordul cu Turcia va fi anulat odată cu ȋntreruperea negocierilor de aderare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img