spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăExterneGermania : Proteste antiislam, în creștere de popularitate

Germania : Proteste antiislam, în creștere de popularitate

-

Crește de la o săptămână la alta sprijinul în Germania pentru protestele antiislam. Ieri, la Dresda, s-au reunit 17.000 de manifestanți și au mărșăluit pe străzile orașului contra a ceea ce ei numesc “Islamizarea Vestului”. Valul de xenofobie din Germania e tot mai puternic, după cum notează presa britanică, citată de Radio France Internationale.

- Reclama -

Crește în primul rând simpatia față de gruparea Pegida, considerată de mulți ca având o pronunțată orientare de extremă dreapta. Ieri, 17.000 de oameni au răspuns în Dresda la apelul grupării și au umplut piața centrală a orașului. Au cântat colinde și au fluturat steaguri germane, notează cotidianul britanic “The Independent”.

- Advertisement -

Ascensiunea grupării a coincis cu înmulțirea actelor xenofobe în Germania, de pildă incendierea refugiilor pentru imigranți și desenarea de svastici pe zidurile din oraș.“Noi suntem poporul”, scrie gruparea într-o postare pe pagina sa de Facebook, unde pretinde și că la protestul tradițional de luni ar fi strâns de fapt 20.000 de oameni. Și la Munchen, în capitala Bavariei, Pegida, cu un program clar antiimigrație, a reușit să strângă 15.000 de susținători. Alte câteva mii de germani au participat la Koln la proteste față de mișcarea Pegida, scandând “Fără naziști aici!”. De partea sa, mișcarea susține că se opune extremismului islamist și nu imigranților ori Islamului în sine. Demonstrațiile sale se bucură însă de sprijinul grupărilor de extremă dreapta și neonaziste. Totuși, pe lângă ei, protestează și bugetari, părinți, pensionari simpli.

Ce e îngrijorător este trendul: de la câteva sute în octombrie, la zeci de mii în decembrie. Oficial, Pegida cere deportarea imediată a solicitanților de azil ce au condamnări penale. În schimb, spun ei, ar trebui sprijinită primirea refugiaților care fug din calea războaielor și a persecuției politice și religioase. Asta, cu condiția ca celelalte state ale Uniunii Europeană să împartă în mod egal povara preluării de azilanți, spune RFI.

- Advertisement -
Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img