May, care ocupă de șase ani postul de ministru de interne, fiind cea mai longevivă în această funcție în ultima sută de ani, a obținut 165 de voturi din totalul celor 329 de deputați Conservatori care au participat la primul tur de scrutin.
Pe locul al doilea s-a clasat Andrea Leadsom, ministru al energiei, cu cu 66 de voturi, urmată de ministrul justiției, Michael Gove, cu 48, ministrul muncii și pensiilor, Stephen Crabb, cu 34 de voturi și Liam Fox, care a obținut doar 16 voturi și a fost eliminat din cursă.
Joi 7 iulie ar urma să aibă loc al doilea tur de scrutin între cei patru candidați în cursă, când din nou ultimul clasat va fi eliminat și în sfârșit marți 12 iulie va avea loc ultimul tur de scrutin când deputații vor alege pe cei doi candidați care vor fi supuși votului poștal al celor 150000 de membri ai Partidului Conservator, care vor desemna noul lider.
Anunțarea numelui câștigătorului va avea loc pe 9 septembrie, noul lider sau noua lideră fiind ulterior numit(ă) prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.
Un sondaj recent realizat de YouGov arăta că May și Leadsom sunt favorite pentru calificarea în scrutinul membrilor de partid, unde May este mare favorită cu 63% la 32%.
May a susținut rămânerea în UE, deși este cunoscută ca eurosceptică, în timp ce Leasdom a fost în tabăra care a susținut părăsirea.
Liderul campaniei de părăsire, Boris Johnson, a renunțat să candideze când Gove, principalul său aliat, a intrat în mod neașteptat în competiție fără să-l înștiințeze de intenția sa. Johnson a anunțat că o susține pe Leadsom pentru șefia Partidului Conservator.
Noul lider și premier britanic va avea dificila misiune de a începe negocierile cu UE în vederea retragerii Marii Britanii din Uniune și în special va trebui să depună notificarea oficială a intenției de retragere care va da startul unei perioade de doi ani de negocieri până la încetarea statutului de membru UE.