Reuniunea, prezidată de președintele de atunci Oleksandr Turcinov, a avut loc la o săptămână după ce fostul președinte Viktor Ianukovici a căzut de la putere și la o zi după ce forțele speciale ruse au confiscat clădiri guvernamentale în Crimeea.
Turchynov a dorit să declare stare de război și să declanşeze operaţiuni militare.
Dar miniștri și alţi participamţi la discuții l-au avertizat că Ucraina nu putea face acest lucru singură și că Occidentul nu ar ajuta Kievul într-o asemenea situaţie.
Arseni Yatsenyuk, care de-abia preluase conducerea guvernului, a spus că este „păcat” că Statele Unite au retras două nave de război ale Flotei a şasea, care au fost staționate în Marea Neagră.
Întrebat de Turchynov dacă NATO se teme să ajute Ucraina, premierul a răspuns: „În mediul de astăzi, în mod clar.”
El a afirmat că statele occidentale doresc să evite un conflict militar cu Rusia, în mijlocul Europei.
Iulia Timoșenko, fost premier care tocmai fusese eliberată din închisoare și care a participat la întâlnire cu titlu informal, a spus că situaţia din Crimeea semăna cu cea din Georgia din 2008.
Războiul din 2008 a început atunci când luptători controlaţi de Rusia au atacat trupele georgiene din regiunea separatista Osetia de Sud . Când preşedintele georgian, Mihail Saakasvili, a declanşat o ofensivă spre capitala Osetiei de Sud, Țhinvali, Rusia a invadat Georgia. Saakașvili a crezut că SUA sau NATO îl vor ajuta. Dar nimeni nu a facut-o, a atras atenţia Timoşenko.
Iar Valentin Nalivaicenko, șeful informaţiilor la cabinetul lui Turchynov, a repetat avertizarea: „Americanii si germanii – toţi ne cer într-o singură voce să nu înceapă nici o acțiune, deoarece, după cum o arată informaţiile lor, Putin va folosi aceasta pentru a începe o invazie teren pe scară largă.”