O dezamăgire numită Molenbeek – este ideea unui articol de pe situl Politico semnat de antropologul și fotograful de război Teun Voeten, locuitor timp de nouă ani al acestui cartier din capitala Europei, transmite Radio France Internationale.
”Molenbeek a fost casa mea pentru nouă ani. In 2005, era cel mai ieftin cartier din Bruxelles, mai ales din cauza proastei sale reputații. Reprezentam un nou val de tineri bine educați și în mare parte albi – les bobos, cum li se spune în Belgia, bourgeois-bohème. Mă simțeam ca un pionier în Vestul Indepartat, în tranșeele unei societăți multiculturale.
Cu timpul, m-am trezit la realitate. Vecinătatea era puternic multiculturală. Dar apoi, din păcate, cu aproape 80% din populație de origine marocană, devenise conformistă si omogenă. Am fost timp de noua ani martorul înrăutățirii intoleranței religioase. Alcoolul a devenit de negăsit în cele mai multe magazine si supermarketuri din zonă. Librăriile musulmane se înmulțeau și a devenit din ce în ce mai dificil să cumperi un ziar decent.
Am văzut cum tinerii frustrați ne scuipau iubitele și le jigneau. Dacă îndrăzneai să le răspunzi erai imediat etichetat drept rasist. Existau magazine evreiești pe Chaussee de Gand, însa proprietarii, terorizați de bande de puști arabi, și-au închis prăvăliile prin 2008. Homosexualii erau adeseori intimidați și s-au mutat.
Am plecat din Molenbeek in 2014, dar nu din teamă. Imi amintesc că picătura care a umplut paharul a fost o intâlnire cu un salafist, care a încercat să mă converteasca la Islam în mijlocul străzii”.
Cum a devenit Molenbeek centrul european al jihadistilor? Practic, totul se rezumă la administrația belgiană haotică și la cultura negării care domină orice dezbatere legată de Islam.
Este aproape imposibil să-i explici unui străin ca Belgia este o țară condusă de șase guverne, iar la Bruxelles sunt 19 primari. Lipsa unei autorități centrale puternice este unul dintre capriciile unei țări, de regulă disfunctională într-un mod încântător. Însă creează un cuib perfect pentru potențiali teroriști.
Dar cel mai important factor rămâne cultura negării din Belgia. Tinerii musulmani sunt descriși, în special, ca victime ale excluziunii. Iar ei internalizează această referință , tocmai pentru că trezește simpatii și îi absolvă de responsabilitate. Fostul primar socialist, Philippe Moureaux, a guvernat Molenbeek între 1992 si 2012 ca pe propriul lui domeniu și este responsabil în mare parte pentru situația actuală a cartierului”.