spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăExterneCâini mutanţi, obţinuţi de savanţii chinezi. Cum arată căţeii "culturişti"?

Câini mutanţi, obţinuţi de savanţii chinezi. Cum arată căţeii „culturişti”?

-

- Reclama -

Cercetătorii chinezi provoacă noi controverse în lumea ştiinţifică. Ei au creat câinele modificat genetic, care are ca trăsătură principală o masă musculară mult mai mare decât un căţel obişnuit, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Cercetătorii chinezi au obţinut o specie de câine „culturist”, după ce au modificat genetic câteva exemplare din rasa Beagle. Acestea vor avea o masă musculară dublă faţă de un exemplar obişnuit, ceea ce înseamnă că vor putea alerga mult mai repede, lucru ce ar fi util la vânătoare sau dacă animalele ar fi în slujba Poliţiei, respectiv Armatei.

- Advertisement -

 

Câini din rasa Beagle, modificaţi genetic

- Advertisement -

Savanţii chinezi ar vrea să meargă mai departe de atât şi să creeze câini cu boli specifice omului, precum Parkinson şi distrofie musculară, potrivit The Independent, care citează MIT Technology Review.

Din moment ce anatomia acestor patrupede este similară cu cea a omului, cercetătorii speră să afle în acest fel cum apar afecţiunile medicale respective.

Pentru a modifica genetic câinii, oamenii de ştiinţă au inhibat miostatina, o proteină al cărei rol în organism este acela de a ţine sub control creşterea muşchilor. Odată eliminată miostatina, masa musculară capătă proporţii, iar rezultatul este un câine mutant, nu prea atrăgător şi probabil deloc plăcut la mângâiat, în schimb mult mai „sportiv”, dacă ar fi să le dăm crezare cercetătorilor chinezi.

Gena respectivă a fost descoperită în 1997, când oamenii de ştiinţă au creat un super-şoricel extrem de musculos, botezat „mighty mouse”.

Inhibarea miostatinei are loc în mod natural la unii ogari de curse, rezultând câini mult mai musculoşi şi deci mai puternici.

De asemenea, această modificare genetică se întâmplă uneori, foarte rar, ce-i drept şi la oameni. A fost şi cazul unui copil din Germania, devenit celebru la începutul anilor 2000, pentru că s-a născut fără această genă.

Cercetătorii chinezi de la un institut din Guangzhou susţin că ideea nu este ca aceşti câini modificaţi genetic să devină animale de companie. Aceşti super-căţei ar urma să fie teoretic doar animale de laborator.

Asta nu ar împiedica însă alte echipe de savanţi să producă în masă câini modificaţi genetic, editându-le ADN-ul, pentru a le modifica mărimea sau a le spori inteligenţa.

Un alt institut chinez de cercetări a anunţat recent că a început să vândă porci în miniatură, editaţi genetic, pentru suma de 1.600 de dolari. O „versiune” mai veche a mini-porcilor a fost un eşec total, întrucât purceluşii respectivi nu au rămas miniaturali toată viaţa, aşa cum li s-a promis proprietarilor, ci au început să prindă proporţii tot mai mari, spre disperarea stăpânilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img