Germania și Franța vor transmite instituțiilor europene propuneri comune pentru organizarea primirii refugiaților, repartizarea lor ‘echitabilă’ în Europa prin cote obligatorii și revizuirea normelor în vederea consolidării sistemului european de azil, transmit agențiile internaționale de presă, citând un comunicat emis miercuri de președinția franceză și o declarație acordată concomitent la Berna de cancelarul german Angela Merkel, transmite Agerpres.
Conform textului difuzat de Palatul Elysee, această inițiativă franco-germană mai cuprinde propuneri privind repatrierea imigranților ilegali cărora nu le-a fost aprobată cererea de azil și susținerea cooperării cu țările de origine și de tranzit ale imigranților.
‘Am vorbit dimineață cu președintele francez, iar poziția franco-germană pe care o vom transmite instituțiilor europene este că am căzut de acord să respectăm principiile de bază, și anume că aceia care au nevoie de protecție (…) să o primească și că avem nevoie de cote obligatorii în interiorul Uniunii Europene pentru a ne împărți responsabilitățile — este principiul solidarității’, a declarat cancelarul Angela Merkel în timpul unei vizite în Elveția.
Propunerea repartizării refugiaților prin cote obligatorii nu a întrunit suficient sprijin în cadrului Consiliului European din luna iunie, întrucât mai multe țări, în special din Europa de Est, nu au agreat-o, liderii europeni convenind atunci în schimb ca statele lor să preia în mod ‘voluntar’ 60.000 de refugiați în următorii doi ani.
Dar până la ora actuală statele membre și-au manifestat disponibilitatea de a prelua în total doar 32.256 de refugiați. Potrivit unei surse europene, executivul comunitar ar urma să propună repartizarea ‘urgentă’ a încă 120.000 de imigranți ilegali, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit despre 100.000.
Conform ultimelor date publicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), numărul refugiaților veniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia care au reușit de la începutul acestui an să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană a depășit 350.000.