Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, 13 iulie seara cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Spania. Circa 400 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti au venit din toată Spania pentru a se întâlni preţ de o oră cu preşedintele României, într-un hotel din Madrid.Președintele și soția sa au fost întâmpinat cu aplauze, după care a urmat clasica sesiune de fotografii „selfie” cu participanții la întâlnire. Dacă la întâlnirile precedente cu românii din străinătate Iohannis tot a mai mimat interesul pentru votul prin corespondență, una din promisiunile sale de rangul I din campania electorală, la Madrid subiectul a fost scos definitiv de pe agendă. A rămas doar o referire nebuloasă la ”conceperea unei viziuni coerente pentru diaspora” la care administrația prezidențială ar lucra, scrie Gazeta Romaneasca, ziarul romanilor din Italia.
În schimb, a apărut un subiect inedit pentru discursurile ținute în fața alegătorilor din diaspora: Strategia Națională de Apărare, ca și cum audiența nu ar fi fost formată din oameni plecați la muncă în străinătate, ci din generali adunați la Cercul Militar Național, scrie GR.
SCRIE GAZETA ROMANEASCA:
Iată câteva pasaje din discursul ținut în fața românilor din Madrid:
«În aceste prime luni de mandat am ţinut să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţilor românești din Europa. Și de fiecare dată încerc aceeași emoţie și bucurie. Am dorit să fiu alături de voi, ca și de ceilalţi concetăţeni ai noștri din diferite părţi ale continentului, pentru a vă cunoaște și a vă adresa câteva gânduri. Vă mulţumesc pentru cine sunteţi, ambasadorii ai noștri în Spania, vă mulţumesc că ne reprezentaţi cu onoare și sunteţi un exemplu de patriotism. Printre voi mă simt acasă. Vă rog să primiţi aprecierea și respectul meu pentru ceea ce faceţi: investiţi în România prin banii trimiși, îi inspiraţi pe cei din ţară să își dorească mai mult și să aibă încredere. Și, în același timp, contribuiţi la dezvoltarea comunităţilor în care trăiţi aici, în Spania.»
A urmat o referire la „momentul 16 noiembrie”, când tocmai votul diasporei l-a propulsat la Cotroceni: «Momentul 16 noiembrie este acum un pic mai îndepărtat în timp. Pentru mine însă, ca angajament și determinare, nu s-a schimbat nimic. Urmăresc aceleași principii, iar promisiunile pe care le-am făcut atunci continuă să fie reperul meu permanent.»
Atât despre diaspora. A urmat o referire resemnată la situația din România: «Sunt lucruri care s-au mișcat și schimbat în politica românească. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru că rezistenţa la schimbare este încă foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici făcute altfel, cu mai multă integritate și decenţă, cu respect pentru lege și pentru oameni, cu dialog, dar și cu fermitate în apărarea unor principii.».
A urmat capitolul despre Strategia de Apărare, un concept extrem de larg, care ar include chiar și promovarea identității românești și a limbii și culturii române în Spania!
«Dragii mei, Avem o nouă Strategie Naţională de Apărare. O amintesc aici pentru că am ţinut în cuprinsul ei să fac o declaraţie fermă, care pe unii sau chiar pe mulţi i-a surprins. Am spus că o Românie puternică este aceea care poate asigura securitatea cetăţenilor săi și îi poate proteja, prin mijloace diplomatice și juridice, oriunde s-ar afla ei. În toate discuţiile pe care le am cu omologii mei, respectarea și garantarea drepturilor românilor în ţările în care trăiesc și muncesc se află printre subiectele cele mai importante. De asemenea, cred că autorităţile române trebuie să aibă mereu în vedere o relaţie mai bună și mai strânsă cu cetăţenii, servicii consulare mai eficiente și adaptate realităţilor, o organizare care să răspundă cerinţelor și o comunicare pe măsură. Am toate aceste lucruri în atenţie.
Tot în Strategia Naţională de Apărare am afirmat că o Românie puternică își promovează identitatea, știe să apere și valorifice acele lucruri, acele simboluri care ne definesc în lume ca naţiune, oriunde ne-am afla. Voi faceţi acest lucru aici, în Spania, prin promovarea limbii și culturii române, prin rolul pe care îl aveţi în societate. Voi faceţi România puternică.»
Foto: presidency.ro
În final, am aflat că administrația prezidențială a început să se gândească la o ”viziune coerentă” pentru diaspora. Niciun cuvând despre Consiliul de Reprezentare al Diasporei, la care Iohannis s-a angajat ferm în campania electorală.
«Trebuie să vă spun că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale am început să gândim o viziune coerentă pentru diaspora. Am pornit de la a înţelege starea de fapt, problemele și preocupările românilor din străinătate. Am iniţiat un dialog cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii, cu toţi cei care au și trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vă rog să priviţi prezenţa mea aici în același context.»
Finalul a fost în ton cu restul discursului, vag și cu îndemnuri formale.