China folosește metale rare ca armă în războiul său comercial cu președintele american Donald Trump, o practică extinsă de Beijing săptămâna trecută prin anunțarea unor noi restricții la export ca răspuns la acțiunile republicanului, scrie Bloomberg.
Trump a anunțat la începutul lunii aprilie introducerea unor tarife comerciale pentru 211 țări și teritorii, care se adaugă taxelor existente. Pentru China, tariful a fost de 34%, dar ținând cont de măsurile anterioare, taxele vor ajunge la 54%. Ca răspuns, Beijingul a impus tarife de 34% la importul tuturor mărfurilor americane și a consolidat controalele la export pe șapte elemente din pământuri rare din China (samarium, gadoliniu, terbiu, disprosium, lutețiu, scandiu, ytriu).
Deși aceasta nu este o interdicție totală, decizia înseamnă că autoritățile vor monitoriza cu atenție orice transport în străinătate, în special evaluând cine este cumpărătorul final și de ce. Această decizie, potrivit Bloomberg, amenință cu destabilizarea ofertei globale de materiale cheie utilizate în producția de bunuri de înaltă tehnologie – de la vehicule electrice la arme.
China este lider în producția de metale rare. Reprezentând aproape 70% din producția globală, Statele Unite sunt dependente de provizii, potrivit US Geological Survey. În anii precedenți, Beijingul a introdus restricții similare asupra altor resurse critice – galiu, germaniu, grafit, antimoniu.
Ultimele măsuri nu afectează neodimul și praseodimul, care sunt utilizați în magneți puternici. Experții intervievați de agenție au recunoscut că China i-a exclus „pentru a păstra posibilitatea de a introduce restricții în viitor”.
Ministerul de Comerț al Chinei a declarat că controlul bunurilor cu dublă utilizare care pot fi utilizate în scopuri militare „este în interesul securității naționale, stabilității regionale și păcii mondiale”. Trump, reacționând la răspunsul autorităților chineze, a scris pe Truth Social că autoritățile țării au „intrat în panică” din cauza tarifelor americane și „au jucat un joc greșit”.