Valoarea contractelor semnate de România prin Politica de Coeziune 2021-2027 este de 32 de miliarde de euro. Mă opun planurilor de centralizare a finanțării UE, inclusiv în domenii precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Am depus un amendament în acest sens la proiectul de raport privind simplificarea Politicii de Coeziune, care urmează să fie discutat de Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, afirmă europarlamentarul PNL/PPE Dan Motreanu.

CE MAI SUSȚINE DAN MOTREANU:
Îmi exprim îngrijorarea cu privire la fragmentarea persistentă a finanțării UE, peste 50 de programe multianuale în perioada 2021-2027 și o pondere tot mai mare – în prezent de 40 % – fiind gestionate la nivel central în actualul Cadru Financiar Multianual.
Îndemn statele membre să evite suprareglementarea prin adăugarea unor norme naționale inutile la cerințele UE și solicit un nou cadru de încredere și cooperare între toate nivelurile de guvernare din Uniune.
Un set unic de norme pentru beneficiari ar permite o mai mare flexibilitate în transferarea fondurilor între priorități atunci când este necesar, fără a impune sarcini administrative suplimentare autorităților de management pentru a crea noi norme sau proceduri.
Normele privind eligibilitatea și ajutoarele de stat ar trebui să fie coerente în toate programele UE care vizează aceleași obiective de politică în aceleași teritorii.
Politica de Coeziune a fost concepută pentru a promova solidaritatea și pentru a reduce discrepanțele economice și sociale între regiunile UE.
Investițiile realizate din fondurile Politicii de Coeziune au vizat, în anumite regiuni, dezvoltarea infrastructurii rutiere și a transportului public, modernizarea școlilor și a spitalelor, renovarea clădirilor, sprijinirea dezvoltării IMM-urilor și antreprenoriatului precum și crearea de noi locuri de muncă, accesul la servicii, cercetarea aplicată și a inovării, echipamente, software și active necorporale.