România trebuie să se asigure că procesul electoral este pe deplin incluziv, a afirmat luni un expert independent în drepturile omului, după recenta descalificare a unuia din principalii candidați la președinție, informează un comunicat al Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
‘Deși statele au datoria legitimă de a proteja integritatea și corectitudinea electorală, inclusiv împotriva ingerințelor străine, astfel de măsuri trebuie să se bazeze pe proceduri oficiale stabilite și pe dovezi transparente’, a notat George Katrougalos, expert independent pentru promovarea unei ordini internaționale democratice și echitabile.
Expertul a menționat că, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, invocând presupuse ingerințe străine și nereguli financiare. La 9 martie 2025, comisia electorală l-a descalificat pe principalul candidat declarând că acțiunile și declarațiile sale sunt incompatibile cu funcția prezidențială. Curtea Constituțională a menținut ulterior interdicția, a amintit el.
‘Aceste decizii vin pe fondul unui climat politic din ce în ce mai polarizat, marcat de revirimentul retoricii de extremă dreaptă și de încercări de reabilitare a unor personalități istorice fasciste ca eroi naționaliști’, a spus el, menționând că decizia Curții Constituționale s-a bazat pe informații desecretizate de la serviciile de securitate națională ale României, care nu au fost supuse verificărilor independente.
‘În timp ce interzicerea legală în România a glorificării fasciste este de apreciat, interzicerea unor candidați de la a participa la alegeri nu reglementează cauzele fundamentale ale revizionismului istoric sau ale extremismului naționalist’, a notat Katrougalos. ‘Astfel de excluderi pot încuraja discursurile anti-establishment, pot alimenta neîncrederea în instituțiile democratice și pot adânci divizările societale’.
‘O democrație puternică trebuie să echilibreze domnia majorității cu protejarea drepturilor fundamentale ale omului. Atât ‘democrația iliberală’, cât și ‘liberalismul nedemocratic’ amenință aceste valori fundamentale’, a avertizat expertul.
Acesta a menționat că Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și Convenția europeană a drepturilor omului stabilesc o legătură clară între libertățile fundamentale și o democrație politică funcțională. Excluderea oponenților politici – în special a celor cu sprijin electoral semnificativ – reprezintă o abatere serioasă de la principiile democratice.
‘Această abordare se face ecoul criticii satirice a lui Bertolt Brecht, în care un guvern ar putea ‘dizolva poporul și alege altul’ – acțiuni care echivalează cu o negare a democrației în sine’, a spus Katrougalos.
El a cerut autorităților române să garanteze participarea tuturor candidaților, fără excluderi arbitrare.
Expertul a contactat guvernul în legătură cu aceste preocupări, se mai precizează în comunicat.
Raportorii speciali/Experții independenți/Grupurile de lucru sunt experți independenți în drepturile omului numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite în cadrul unor Proceduri Speciale ale Consiliului și lucrează pe bază de voluntariat; nu sunt personal ONU și nu primesc un salariu pentru munca lor, se adaugă în comunicat. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului are rolul de secretariat pentru Procedurile speciale, însă experții servesc în capacitatea lor individuală și sunt independenți de orice guvern sau organizație, inclusiv OHCHR și ONU. Orice opinii sau opinii prezentate sunt exclusiv ale autorului și nu le reprezintă neapărat pe cele ale ONU sau OHCHR, subliniază OHCHR