Introducerea taxelor la îngrășămintele rusești și belaruse ar trebui amânată, deoarece deocamdată un astfel de pas amenință „prejudicii economice semnificative aduse agriculturii UE”, potrivit unui comunicat al Uniunii Copa-Cogeca, care reprezintă interesele fermierilor europeni.
„Copa-Cogeca solicită legiuitorilor să amâne cu un an intrarea în vigoare a propunerii de modificare a taxelor la îngrășămintele produse în Rusia și Belarus, pentru a permite pieței să se adapteze”, se arată în comunicat.
Sindicatul a remarcat că introducerea măsurii acum ar duce la imposibilitatea fermierilor de alternative „viabile”. Copa-Cogeca recunoaște „necesitatea de a reduce dependența strategică a Europei” față de Rusia și a propus măsuri în această direcție. Acestea includ diversificarea furnizorilor, creșterea propriei producții, dezvoltarea unor metode mai ecologice de obținere a îngrășămintelor și utilizarea materialelor din „economia în buclă închisă”, precum gunoiul de grajd, a căror utilizare este în prezent limitată. Comisia Europeană (CE) a confirmat că intenționează să înlocuiască unele îngrășăminte cu cele produse din gunoi de grajd.
Uniunea a cerut, de asemenea, eliminarea taxelor de import la îngrășămintele din țări terțe, cu excepția Rusiei și Belarusului, întărirea controlului asupra prețurilor la îngrășăminte și evaluarea măsurilor propuse de politicieni pentru agricultura europeană, „întrucât actuala propunere a Comisiei Europene riscă să aibă consecințe devastatoare încă din vara lui 2025”.