spot_img
5.5 C
București
sâmbătă, ianuarie 4, 2025
AcasăAnalizeCu deficit bugetar, Polonia bagă 44 miliarde euro în Apărare

Cu deficit bugetar, Polonia bagă 44 miliarde euro în Apărare

-

Guvernul polonez va aloca Apărării în bugetul pentru anul viitor circa 44 de miliarde de euro, o cheltuială menită să continue programele de consolidare şi modernizare a armatei prin noi achiziţii, inclusiv cumpărarea a între două şi patru submarine, a declarat luni la o conferinţă de presă un general polonez, Mieczyslaw Bieniek, relatează agenţia EFE.

- Reclama -

După invazia rusă asupra Ucrainei, Polonia s-a lansat într-un program costisitor de înarmare, pentru care şi-a sporit bugetul Apărării la mai mult decât dublu faţă de ţinta de 2% din PIB asumată în cadrul NATO şi a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud. Pentru anul care se încheie bugetul polonez al Apărării este de 3,8% din PIB, faţă de 4,1% cât era preconizat iniţial, revizuire determinată de deficitul bugetar.

- Advertisement -

Anul viitor, pe lângă programul de achiziţie de submarine „Orka”, pentru care au fost primite oferte din Spania, Germania, Suedia şi Franţa, Polonia se aşteaptă să primească o mare parte din echipamentele militare rezultate din semnarea a peste 130 de contracte, multe dintre ele în valoare de miliarde de euro.

Printre noile echipamente care vor intra în dotarea armatei poloneze în 2025 se numără elicoptere americane AH-64E Apache, din care au fost contractate 96 de unităţi în valoare totală de aproximativ 10 miliarde de euro, patru staţii radar cu o acoperire de peste 300 de kilometri şi care au constat circa un miliard de euro, precum şi o parte din lotul de 50 de avioane uşoare sud-coreene de luptă şi antrenament FA-50, plus drone MQ-9B SkyGuardian şi rachete aer-aer AIM-9X evaluate la aproximativ 180 de milioane de euro lotul de 232 de unităţi.

- Advertisement -

Pe lângă achiziţiile de echipamente, bugetul polonez al Apărării va sprijini şi proiecte importante de dezvoltare industrială în sectorul militar, având în vedere că unele echipamente sud-coreene contractate, precum tancurile K2 „Pantera Neagră” şi obuzierele autopropulsate K9, vor fi majoritatea asamblate în Polonia.

De asemenea, pentru programul de apărare aeriană cu rază medie de acţiune Polonia va recepţiona noi lansatoare şi rachete americane Patriot, în timp ce pentru programul de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune vor sosi rachete britanice CAMM-MR.

Înzestarea armatei prin vaste programe de achiziţii militare a fost lansată de fostul guvern conservator naţionalist polonez şi continuată de actualul guvern progresist pro-european condus din decembrie anul trecut de liberalul Donald Tusk. Creşterea cheltuielilor militare şi susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia sunt singurele abordări convergente între actuala şi fosta putere de la Varşovia, între care se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiţia şi presa.

Totuşi, această creştere semnificativă a cheltuielilor pentru Apărare a stârnit îngrijorări cu privire la deficitul bugetar, estimat pentru anul viitor la aproape 70 de miliarde de euro, echivalentul a 7,3% din PIB-ul Poloniei. Datoria publică externă a acestei ţări ar urma de asemenea să ajungă la 59,8% din PIB, atingând limita de 60% din PIB stabilită de regulile UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img