Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va număra printre cele șase țări membre ale Uniunii Europene din 27 care nu au făcut acest lucru. Restul a semnat documentele cu Zelenski.
Povestea a început în urmă cu câteva zile când, în marja summitului UE, premierul guvernului tehnic al Bulgariei, Dimitar Glavcev, a refuzat să semneze cu Zelenski acordul privind garanții de securitate, declarând că trebuie să se consulte cu parlamentul în această chestiune, deoarece este o chestiune serioasă, acordul fiind valabil pe o perioadă de 10 ani. Iar parlamentul nu i-a dat lui Glavcev mandat pentru semnarea acordului cu Ucraina.
Potrivit presei bulgare, împotriva acordului cu Ucraina s-a pronunțat partidul fostului premier Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), care dispune de majoritate parlamentară. Potrivit lui Borisov, acordul de securitate cu Ucraina este o „afacere proastă”, mai ales pe fondul discuțiilor intense privind necesitatea de a pune capăt conflictului. Potrivit informațiilor din spațiul public, decizia bulgarilor a fost influențată de premierul ungar, Viktor Orban, și de așteptată revenire la Casa Albă a lui Donald Trump.
”În urmă cu șase luni am fi susținut categoric un astfel de acord, dar astăzi nu”, a spus politicianul.
În ceea ce-l privește pe Glavcev, el a declarat că nu va fi nici un „scandal diplomatic”, pentru că Zelenski ar înțelege, chipurile, că Bulgaria nu are un guvern normal și că el însuși nu deține astfel de prerogative. Kievul speră, totuși, că, după formarea unui cabinet normal, Bulgaria se va alătura restului țărilor UE care garantează protecția Ucrainei față de Rusia.
Alături de Bulgaria, au refuzat să semneze cu Ucraina acest acord Ungaria, Austria, Slovacia, Malta și Cipru.