spot_img
9.9 C
București
miercuri, decembrie 18, 2024
AcasăAnalize"Germania riscă să se scufunde într-un Ev Mediu industrial"

„Germania riscă să se scufunde într-un Ev Mediu industrial”

-

Cotidianul italian Corriere della Sera publică o interesantă analiză despre actualitatea politică de la Berlin, sub titlul „Sfârșitul unui model”. „Votul de neîncredere împotriva cancelarului Olaf Scholz reprezintă doar vârful aisbergului, restul ghețarului fiind însăși criza existențială a Germaniei contemporane”.

- Reclama -

La sfârșitul anilor 1990, Germania prospera, fiind una dintre cele mai globalizate și mai interdependente națiuni de pe planetă. Două decenii mai târziu, această interdependență s-a dovedit a fi un neașteptat călcâi al lui Ahile, se arată în editorial. ”Timp de zeci de ani, Beijingul a cumpărat Volkswagen, Audi, Mercedes și BMW, dar a forțat industria germană să producă cel puțin o parte din aceste autoturisme pe propriul teritoriu și în joint venture cu parteneri locali cărora Berlinul a trebuit să le transfere know-how-ul. După ce au copiat tehnologia germană, mărcile chineze au depășit-o. Astăzi – mai ales în sectorul electric – China oferă modele de calitate superioară la prețuri mai mici”. „Germania, cândva locomotiva Europei, este în recesiune și va rămâne așa pentru cine știe cât timp”, avertizează Corriere.

- Advertisement -

În Wall Street Journal, Joseph Sternberg folosește imagini dramatice: „Muncitorii disponibilizați din industria auto nu pot merge altundeva, și Germania riscă să se scufunde într-un Ev Mediu industrial. Ne îndreptăm spre distrugerea capitalului uman pe scară largă”.
„Germania pe care o știam noi nu mai există”, titrează la rândul său New York Times. La prima vedere, povestea dezmembrării guvernului pare o intrigă politică nu tocmai palpitantă, pornită de la o ceartă pe buget. Însă dincolo de stratul superficial vom descoperi o criză existențială. Germania cu economie prosperă, cu coeziune socială, cu stabilitate politică nu mai există. Iar guvernul actual, sfâșiat de incompatibilități ideologice și zdruncinat de șocuri externe, s-a dovedit incapabil a face față noii situații. Potrivit publicației americane, motivele acestui declin sunt complexe. Dispariția bruscă a gazului rusesc ieftin e, firește, un factor important, însă la fel e și programul de reforme verzi al guvernului, care a exacerbat costurile energiei prin substituirea graduală a cărbunelui cu regenerabilele. Ceea ce nu i-a ajutat pe producătorii germani, care au probleme în a ține pasul cu competiția lor chineză.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img