spot_img
4.6 C
București
sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăAnalizeRadio France: Se anunță o criză socială de proporții în Franța

Radio France: Se anunță o criză socială de proporții în Franța

-

Se anunță o criză socială de proporții în Franța. În timp ce țara se află în incertitudine politică, iar finanțele publice sunt în scădere, starea economiei este foarte îngrijorătoare. Toamna a fost marcată de un val de planuri de restructurări și falimente. Închiderile anunțate de grupuri mari precum Michelin. Auchan și ArcelorMittal au atras atenția, dar și micile afaceri resimt din plin criza, transmite Radio France.

- Reclama -

La sfârșitul lunii noiembrie, François Asselin, președintele Confederației Întreprinderilor Mici și Mijlocii, a tras un semnal de alarmă. El a criticat „cel mai mare plan de disponibilizări” care afectează întreprinderile mici. În Marsilia, în sudul Franței, Pascale Clergue, este conștientă de această problemă: „ Faptul că lucrul pe șantier continuă, înseamnă că afacerea încă este în picioare și că nu ai fost doborât”, declară directoarea de companie, care ne-a întâmpinat pe unul dintre șantierele pe care le gestionează, viitorul Loyola Jesuit College.

- Advertisement -

În martie 2023, societatea sa de inginerie în construcții a fost supusă unei proceduri de reorganizare judiciară, după ce intrase în incapacitate de plată. „Sistarea plăților are loc atunci când ajungi la sfârșitul lunii și nu mai poți plăti salariile angajaților. Eu aveam 11, așa că a fost foarte complicat”, spune Pascale Clergue.

Pentru a salva compania, zguduită de crize repetate, a trebuit să concedieze pe toată lumea. „Motivele au fost numeroase. Evident, a fost pandemia de Covid-19. Timp de două luni, șantierele au fost închise, iar situația financiară a devenit catastrofală. După pandemie, am avut norocul să avem mult de lucru în 2021, așa ca am făcut angajări. Dar resursele noastre nu au fost suficiente și am ajuns într-o situație critică în 2022, atunci când piața imobiliară a început să scadă, dobânzile au crescut și nu mai primeam autorizații. Nu am avut suficiente fonduri ca să păstrăm angajații în companie.”

- Advertisement -

”Restructurări masive”

Anne Jegat este director de firmă și judecător la Tribunalul Comercial din Salon-de-Provence. Așadar, este direct implicată în criza actuală: „Tribunalul Comercial este un tribunal pentru antreprenori, condus voluntar de antreprenori. Dăm verdicte, dar oferim și multă consiliere.”

Ea explică faptul că planurile de restructurări afectează mai mult firmele mari decât microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii. „Acestea sunt încă numite IMM-uri, dar sunt IMM-uri mari. Ne confruntăm cu restructurări masive, de o amploare fără precedent, în cadrul unor companii care susțineau financiar mulți oameni, dar care acum dau faliment.”

Singură și cu datorii mari, Pascale Clergue asistă cu îngrijorare la tulburările actuale, dar vrea să creadă că acum este mai bine pregătită pentru a înfrunta greutățile. „În această perioadă de doi ani, am învățat cel mai mult despre ce înseamnă să conduci o companie. Nu spun că toți directorii trebuie să declare faliment și să înceapă o nouă afacere. Dar cred că Steve Jobs a fost cel care a spus : „Pentru a fi un antreprenor excelent, trebuie ca afacerea ta să dea faliment de trei ori.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img