Neutralitatea economică este o problemă de dezvoltare economică separată de ideologii şi centrată pe afaceri, a declarat ministrul ungar al economiei naţionale, Márton Nagy, vineri, la Miskolc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul seriei de evenimente „Country Ride” organizate de Asociaţia Joint Venture (JVSZ).
Márton Nagy a spus: capitalul poate sosi de oriunde, Ungaria fiind neutră în ceea ce priveşte tehnologiile de capital şi investiţiile. Noul plan de acţiuni în politicile economice se bazează, de asemenea, pe neutralitatea economică, care reprezintă „o condiţie preliminară” pentru ca ţara să obţină anul viitor o creştere economică de peste 3%, a specificat ministrul.
În prezentarea sa, politicianul a vorbit şi despre programul „Demján Sándor”, format din nouă puncte şi dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în cadrul căruia în 2025 pot fi utilizate 1410 de miliarde de forinţi în vederea sprijinirii întreprinderilor. Cu măsura aceasta, scopul guvernului maghiar este ca IMM-urile să îşi dubleze dimensiunea, a spus ministrul.
Potrivit lui Márton Nagy, este extrem de important să creştem ponderea IMM-urilor în exporturi, pentru că „exporturile nu sunt altceva decât un domeniu al competiţiei”. Singura modalitate de a supravieţui într-un sector atât de competitiv este să fii eficient, a adăugat ministrul ungar al economiei naţionale.
Ministrul a explicat că în cadrul programului „Demján Sándor”, guvernul alocă 100 de miliarde de forinţi pentru un program de capital care sprijină investiţiile şi competitivitatea IMM-urilor, respectiv 350 de miliarde de forinţi pentru un program de împrumuturi care să stimuleze exporturile întreprinderilor; va exista, totodată, şi un program de susţinere a investiţiilor străine directe şi de stimulare a investiţiilor. În plus, anul viitor ar putea implementate şi proiectele Uniunii Europene dedicate sectorului IMM-urilor, în valoare de 650 de miliarde de forinţi, a adăugat Márton Nagy.
Ministrul a relatat: şi în turism se poate vedea că numărul înnoptărilor turiştilor maghiari înregistrează o creştere semnificativă, în plus, o creştere mare înregistrează şi vânzarea de maşini la mâna a doua, în timp ce vânzarea de maşini noi prezintă, şi ea, o dinamică de 8-9% pe an.
În cadrul Uniunii Europene, dinamica ratei de consum a Ungariei este una dintre cele mai ridicate şi va rămâne astfel şi în 2025, iar aceasta va fi „o mare forţă motrică” a creşterii economice, a subliniat Márton Nagy.
Deşi în următorii ani, în Ungaria vor intra mai multe fabrici străine, în privinţa conjuncturii externe ministrul crede că adevărata schimbare va veni „dacă economia germană îşi va veni în fire”. Economia germană afectează nu numai exporturile Ungariei, ci şi investiţiile, întrucât în prezent, marile companii nu îşi extind capacităţile, a mai spus Márton Nagy.