spot_img
6.8 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăAnalizeMinistrul de externe ungar la Miercurea Ciuc: Sperăm ca din viitorul guvern...

Ministrul de externe ungar la Miercurea Ciuc: Sperăm ca din viitorul guvern să facă parte UDMR. Este în interesul întregii naţiuni maghiare ca UDMR să fie cât mai puternic posibil

-

- Reclama -

Cu cât rezultatele înregistrate de UDMR la alegeri sunt mai bune, cu atât mai bună este şi cooperarea dintre Ungaria şi România, cu atât mai bună este şi calitatea vieţii maghiarilor din România, de aceea, este în interesul întregii naţiuni ca UDMR să fie cât mai puternic posibil, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Miercurea Ciuc, la conferinţa de presă susţinută împreună cu Hunor Kelemen, candidatul UDMR la preşedinţia României.

- Reclama -

Ministrul ungar a subliniat că două obiective importante ale politicii externe a Ungariei îl reprezintă îmbunătăţirea cooperării dintre Ungaria şi România şi îmbunătăţirea calităţii vieţii maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, iar potrivit experienţei sale, ambele obiective din Transilvania se află în strânsă legătură cu puterea UDMR.

- Advertisement -

În opinia lui Szijjártó există şanse bune ca UDMR să obţină şi la viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale aceleaşi rezultate excelente ca la alegerile europarlamentare şi locale din iunie.

Dacă la Bucureşti va exista o reprezentare maghiară puternică, atunci în chestiunile importante pentru maghiari nu se vor putea lua decizii fără a se ţine cont de punctul de vedere al acestora, a explicat Péter Szijjártó.

- Advertisement -

În cadrul întâlnirii de la Miercurea Ciuc cu Hunor Kelemen au trecut în revistă cele mai importante sarcini pentru următoarea perioadă, a relatat ministrul ungar de externe. Şeful diplomaţiei ungare a spus că cele mai importante trei sarcini sunt implementarea aderării depline a României la Schengen, extinderea numărului de puncte de trecere a frontierei şi programul de dezvoltare economică din Transilvania.

Politicianul ungar a subliniat că interesele naţionale ale românilor şi maghiarilor coincid complet în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, prin urmare – la fel ca în ultimele patru luni – preşedinţia ungară a UE va face, şi în timpul care a mai rămas, tot posibilul pentru ca România să devină parte din Spaţiul Schengen.

„Este în interesul nostru ca între vieţile comunităţilor care trăiesc de cele două părţi ale graniţei să poată exista cele mai strânse legături posibile”, a subliniat Péter Szijjártó. Ungaria doreşte să pună cât mai curând posibil în practică seria de acorduri în urma cărora se vor deschide cinci noi puncte de trecere a frontierei la graniţa dintre Ungaria şi România.

„Pregătim împreună două noi conexiuni pe autostradă. În Ungaria, asta înseamnă autostrada M49 şi drumul expres 44. Pregătim reconstrucţia unui pod la Cenadul Maghiar şi construirea unei treceri rutiere a frontierei la Kübekháza. Recent am semnat un acord cu dumneavoastră de transporturi privind pregătirea liniei de cale ferată Szeged-Timişoara”, a detaliat ministrul ungar de externe.

În legătură cu a treia sarcină principală, continuarea programului de dezvoltare economică, Szijjártó a explicat că până acum au beneficiat de sprijin şase mii de afaceri, au fost realizate investiţii în valoare de 170 de miliarde de forinţi, iar Guvernul Ungariei a majorat bugetul celui mai recent apel de proiecte – care implică patru judeţe – de la 10 la 25 de miliarde de forinţi, astfel încât să poată satisface şi nevoi extraordinare.

„Suntem pregătiţi să facem şi mai strânsă cooperarea noastră cu România şi să putem desfăşura cea mai eficientă şi strânsă cooperare cu noul guvern al României – despre care sperăm să se formeze cu participarea UDMR”, a relatat politicianul ungar.

Hunor Kelemen a subliniat, la conferinţa de presă, că UDMR poate oferi ajutor pentru securitatea, prosperitatea şi dăinuirea comunităţii maghiare care trăieşte în România numai dacă are mijloace parlamentare, iar dacă este posibil, şi guvernamentale, iar pentru asta are nevoie de sprijinul maghiarilor din Transilvania.

Politicianul maghiar a relatat că, de exemplu, pentru ca parlamentul român să respingă propunerea legislativă greşită a USR, care priveşte reorganizare a administraţiei publice, UDMR are nevoie de parteneri, iar pentru asta trebuie să fie prezent în parlament, de preferinţă în majoritatea guvernamentală.

„În ceea ce priveşte drepturile lingvistice, tot în acelaşi mod trebuie consolidat şi dreptul utilizării limbii materne în învăţământ şi în administraţia publică, iar în justiţie trebuie aplicat, aceştia fiind primii paşi. Prezenţa în guvern oferă oportunitatea asta”, a explicat Hunor Kelemen.

Preşedintele UDMR şi-a exprimat speranţa că atât în 24 noiembrie, cât şi 1 decembrie, candidaţii uniunii vor primi sprijinul maghiarilor, aşa cum s-a întâmplat la alegerile pentru Parlamentul European şi la alegerile locale din 9 iunie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img