Georgia nu a dorit să devină o a două Ucraină, poporul a luat o decizie clară în alegeri, chiar dacă acest lucru este dureros pentru Bruxelles – a declarat, marţi, la Tbilisi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului MAE ungar, ministrul a declarat, după întrevederea avută cu omologul său georgian, Ilia Darchiashvili, că nu e nimic nou sub soare, se întâmplă exact ce se întâmplă de obicei în Europa: când forţele naţionale, suveraniste şi pro pace câştigă alegerile, imediat sunt supuse unor atacuri masive.
„Organizaţii internaţionale şi miniştri de externe din ţările nordice şi vest-europene se aliniază pentru a face declaraţii dure despre cum se prăbuşeşte democraţia. În schimb, când câştigă un partid liberal, în mod interesant, democraţia reînfloreşte. Am văzut asta în multe ţări europene, iar Georgia nu face excepţie” – a explicat politicianul de la Budapesta.
„Este evident că există o mare dezamăgire la Bruxelles şi în cercurile liberale din Europa, pentru că (…) se aşteptau ca, dacă desemnează un guvern şi factori politici, poporul georgian să-i aleagă fără reţineri. Dar nu s-a întâmplat asta” – a adăugat Péter Szijjártó.
Politicianul a calificat drept ruşinos faptul că aceştia refuză să accepte rezultatul din Georgia şi contestă dreptul şi maturitatea cetăţenilor georgieni de a decide asupra propriului viitor.
Ministrul de la Budapesta a subliniat că este o performanţă remarcabilă faptul că Guvernul georgian, în pofida circumstanţelor geopolitice şi regionale cunoscute, a reuşit să menţină pacea în ţară.
„Sunt mulţi la Bruxelles care ar fi dorit ca Georgia să devină o a doua Ucraină, dar poporul georgian s-a opus acestei idei. Dacă Georgia ar fi devenit a doua Ucraină, acest lucru ar fi însemnat un război pierdut, sute de mii de victime şi milioane de oameni refugiaţi, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina” – a subliniat şeful diplomaţiei ungare.
„Georgia nu a dorit să devină o a doua Ucraină, iar poporul georgian a luat o decizie clară în această privinţă, chiar dacă acest lucru este foarte dureros pentru Bruxelles” – a concluzionat Péter Szijjártó.
Acesta a subliniat că între Georgia şi Ungaria există de mulţi ani un parteneriat strategic, reflectat şi în rezultatele obţinute. Politicianul a afirmat că securitatea energetică europeană şi tranziţia verde depind în mare măsură de cooperarea dintre Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, cele patru ţări convenind recent să importe, în Europa Centrală, energie verde produsă în Caucaz, printr-un cablu submarin de lungime record.
Ministrul a menţionat că a fost deja creată compania mixtă a celor patru ţări, cu sediul la Bucureşti, şi cu un director executiv azer, iar studiul de fezabilitate al proiectului va fi finalizat până la sfârşitul anului, urmând ca planurile tehnice, de execuţie şi financiare să fie dezvoltate.
De asemenea, acesta a mai adăugat că Ungaria este conştientă de faptul că procesul de integrare europeană este extrem de complex, iar cabinetul de la Budapesta este pregătit să ofere sprijin şi experienţă, convenind să instruiască, la Academia Diplomatică din Ungaria, 50 de specialişti georgieni în administraţie publică.