spot_img
5 C
București
marți, decembrie 3, 2024
AcasăAnalizeMicroîntreprinderile intră la tăiere in primele 3 luni de anul viitor

Microîntreprinderile intră la tăiere in primele 3 luni de anul viitor

-

O decizie referitoare la reducerea graduală a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi urmează să fie luată în Coaliţia de Guvernare/Guvernul României până cel târziu în primul trimestru al anului viitor, potrivit Planului bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031, publicat vineri seara de Ministerul Finanţelor.

- Reclama -

„Din comentariile (CE, n.r.) primite prin scrisoarea de răspuns la CP3 – PNRR reiese că îndeplinirea jalonului 206 – Reforma taxării microîntreprinderilor este considerată îndeplinită dacă sunt implementate recomandările Băncii Mondiale de aliniere a pragului de eligibilitate al regimului de taxare pentru microîntreprinderi cu cel al TVA care în prezent este 88.500 Euro. O decizie în acest sens va trebui luată în Coaliţia de Guvernare şi în Guvernul României până cel târziu în Q1 2025”, se precizează în document.

- Advertisement -

Potrivit Planului prezentat vineri seara, scopul reformei impozitării microîntreprinderilor potrivit jalonului 206 din PNRR este de a implementa măsurile necesare pentru a evita divizarea artificială a bazei de impozitare, revizuirea cotei de impunere, eliminarea deducerilor, dar şi de a reduce gradual pragul de impozitare al taxării microîntreprinderilor în perioada 2025-2027. Măsurile menţionate anterior au fost îndeplinite de către Guvernul României cu excepţia reducerii graduale a pragului de impozitare al taxării microîntreprinderilor, unde CE a transmis o suspendare parţială aferentă Cererii de plată nr. 3.

„Această reformă va avea drept rezultat un regim de taxare specific microîntreprinderilor, fără facilităţi fiscale specifice datorită sistemului fiscal avantajos de impunere a acestora şi fără mecanisme de optimizare fiscală care să susţină micii antreprenorii pentru a desfăşura activităţi de business de mici dimensiuni într-un mediu competiţional corect şi competitiv, care să asigure predictibilitate pentru acest tip de antreprenoriat”, se mai arată în documentul citat.

- Advertisement -

De asemenea, se are în vedere un mecanism de stimulare a investiţiilor pentru micii antreprenori prin intermediul creditului fiscal sau după caz prin alocări de granturi cu această destinaţie pentru a implementa acele categorii de investiţii care facilitează tranziţia verde şi digitală şi astfel asigură sustenabilitatea business-urilor de mici dimensiuni.

În prezent, pragul pentru microîntreprinderi este stabilit la 500.000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img