spot_img
6.5 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeFinancial Times: Occidentul speriat de BRICS Bridge

Financial Times: Occidentul speriat de BRICS Bridge

-

- Reclama -

Președintele rus Vladimir Putin, care promovează utilizarea unui sistem alternativ de plată „în dolari” în BRICS, „contestă ordinea financiară globală dominată de SUA”, scrie Financial Times (FT).

- Reclama -

Ziarul amintește că liderul rus a acuzat în mod repetat Occidentul că „folosește dolarul ca armă”, iar în discursul său de la summitul BRICS a remarcat că sancțiunile impuse Rusiei „subminează încrederea în această monedă și îi reduc puterea”.

- Advertisement -

Potrivit FT, unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi a summit-ului de la Kazan a fost discuția despre crearea unui nou sistem de mesagerie de plată, BRICS Bridge. Acest sistem este poziționat ca o alternativă la SWIFT, independent de „sistemul dolarului”

Potrivit publicației, inițiativa rusă a fost luată în serios de oficialii băncii centrale occidentale care au participat la reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale de la Washington. În special, ei au remarcat că există un risc pe termen lung de fragmentare a sistemului global de plăți din cauza tensiunilor geopolitice.

- Advertisement -

„Puteți vedea deja că Rusia și China caută modalități de a crește numărul de plăți între ele, evitând complet dolarul. Așa că trebuie să accelerăm munca pe care o facem pentru a îmbunătăți plățile transfrontaliere”, a declarat un oficial înalt al băncii centrale occidentale pentru FT.

Asociația BRIC a fost fondată în 2006 și includea inițial Brazilia, Rusia, India și China. În 2010, Africa de Sud s-a alăturat organizației și a devenit cunoscută sub numele de BRICS. De la 1 ianuarie 2024, alte cinci țări s-au alăturat acesteia: Egipt, Iran, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia. Rusia a subliniat în mod repetat că BRICS nu este un bloc sau o alianță precum NATO sau Uniunea Europeană, ci mai degrabă un „club al intereselor”.

Pe lângă Rusia, așa cum scrie FT, China și Iran sunt, de asemenea, în favoarea creării de platforme alternative de plată, iar alți membri BRICS, precum India și Arabia Saudită, au început să se teamă că într-o zi și ei ar putea fi deconectați de la SWIFT. „Deci, dacă acest sistem alternativ de plată va apărea în viitor, aceste țări îl vor saluta”, a declarat pentru FT Chen Qi, profesor și expert în guvernanță globală la Institutul de Afaceri Internaționale de la Universitatea Tsinghua.

Ziarul notează că, chiar înainte de summit, țările BRICS au luat o serie de măsuri practice pentru a crea un viitor sistem de plată, dar Statele Unite depun toate eforturile pentru a preveni aceste inițiative. Printre astfel de măsuri, FT numește extinderea sancțiunilor către țări terțe și amenințările de a deconecta băncile locale de la dolar pentru cooperarea cu Moscova.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img