O serie de blocaje în aprovizionarea cu medicamente afectează de ani de zile Germania și UE. Din ce cauză lipsesc antibiotice, antipiretice, ori banalele soluții saline? Ce-i de făcut?, transmite Deutsche Welle.
Potrivit lui Thomas Preis, șeful Asociației Farmaciștilor din Renania de Nord, situația s-a înrăutățit semnificativ în ultimele luni. „Ceea ce era deja de luni de zile o problemă majoră în spitale afectează acum inclusiv îngrijirea pacienților din ambulatoriu”, a avertizat expertul într-un interviu acordat publicației Rheinische Post din Düsseldorf.
Ministerul Sănătății din landul Renania de Nord-Westfalia atestă existența sincopelor în aprovizionare, precizând: „În ultimele luni, clinicile din Renania și din întreaga Germanie au fost aprovizionate doar cu aproximativ 80 % din necesarul de medicamente, iar în ultima perioadă doar cu aproximativ 50 %”. Potrivit Institutului Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM), această situație va continua și în lunile care urmează.
În ultimii ani, Germania a fost afectată în mod repetat de lipsa medicamentelor, penuria afectând în special antibioticele și medicamentele pediatrice. Consecințele sunt dintre cele mai grave, după cum relevă un sondaj efectuat în primăvara anului acestuia în rândul membrilor Asociației Medicilor Pediatri și a Medicilor pentru Adolescenți din Germania. O treime dintre doctori se tem că penuria de medicamente pune în pericol însăși calitatea tratamentului medical.
Sondajul mai arată că tratamentele vor necesita mai mult timp în condițiile în care medicii sunt nevoiți să verifice în prealabil ce medicamente sunt disponibile. Asociația Farmaciștilor Germani enumeră nu mai puțin de 500 de medicamente diferite, eliberate pe bază de rețetă, care sunt greu de procurat.
Germania nu este singura țară din UE care suferă din cauza lipsei medicamentelor. Potrivit unui studiu realizat de PGEU (Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene) în 2023, situația s-a înrăutățit în ultima vreme în mai multe țări, între care Suedia, Portugalia și Spania.
Cauzele penuriei sunt complexe, la fel ca producția actuală de medicamente. În timp ce Germania, cu marile sale companii farmaceutice precum Bayer, BASF, Boehringer Ingelheim și BioNTech, era considerată odinioară „farmacia lumii”, etapele de producție au fost între timp divizate și dispersate în întreaga lume, cu lanțuri de aprovizionare lungi și, prin urmare, expuse la perturbări.
În prezent, cele mai multe ingrediente active sunt fabricate în China și India, unde salariile sunt mai mici, iar reglementările de mediu joacă un rol mai puțin important decât în Europa. Pentru a putea oferi substanțele și mai ieftin, se pune accentul și pe producția de masă și pe monopolizare, ceea ce înseamnă că furnizorii, din ce în ce mai puțini, produc cantități din ce în ce mai mari. „Dacă înainte aveam zece furnizori de sirop de paracetamol, astăzi a rămas doar un singur furnizor principal”, explică pentru DW profesorul David Francas, expert în lanțuri de aprovizionare la Universitatea de Științe Aplicate din Worms.