spot_img
18.1 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriGeoană, Hodorkovski, Navalny, Guardian: Cine e agentul KGB?

Geoană, Hodorkovski, Navalny, Guardian: Cine e agentul KGB?

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

- Reclama -

Interesant: The Guardian scrie azi că magnatul rus Mihail Hodorkovski a fost audiat luni la Varșovia de către procurorii polonezi în scandalul tentativei de asasinat a disidentului rus Leonid Volkov, un mare apropiat al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalny, atacat brutal cu un ciocan în fața casei sale din Lituania în martie, la trei săptămîni după moartea lui Navalny.

Inițial părea încă un caz în care Kremlinul își vîna dușmanii în străinătate, scrie ziarul, dar mai apoi, Maria Pevcikh, șefa departamentului de investigații al lui Navalny, a acuzat public că cel care a ordonat atacul a fost oligarhul disident rus Leonid Nevzlin, care a angajat atacatorii pentru a-l bate pe Volkov în afara casei sale, după o dispută personală. Nevzlin e un vechi colaborator al lui Hodorkovski, acuzat la rîndul său că a fost la curent cu planurile apropiatului său. În poveste e implicat și un avocat rus, Blinov, despre care parchetul polonez spune că este investigat pentru trei acuzații, „inclusiv acuzația de orchestrare a atacului asupra activistului de opoziție rus Leonid Volkov din cauza identității și activităților sale politice”.

Echipa lui Navalny l-a acuzat pe Hodorkovski, cîndva cel mai bogat om al Rusiei, care a petrecut 10 ani în închisoare după ce s-a certat cu Putin, că a aflat despre presupusele crime ale lui Nevzlin înainte ca acestea să devină publice. Hodorkovski și-a apărat fostul partener de afaceri, Nevzlin, susținînd că probele împotriva lui fac parte, probabil, dintr-o schemă orchestrată de serviciile de securitate ruse. „Fie este adevărat, iar Leonid Nevzlin a înnebunit, fie este o provocare a FSB și un fals pe care s-au cheltuit mulți bani… Din motive perfect de înțeles, înclin spre al doilea scenariu”, a spus Hodorkovski luna trecută.

Hodorkovski a zburat luni la Varșovia și s-a întîlnit cu procurorii polonezi pentru a furniza informații despre caz. Într-un interviu de miercuri, Hodorkovski a spus că încă crede că dovezile au fost probabil falsificate de autoritățile ruse, mai scrie The Guardian.

A doua zi după ce a fost audiat la Varșovia, pe 1 octombrie, Hodorkovski a postat pe X celebrul mesaj anti-Geoană: „Este șocant că NATO a trecut cu vederea peste astfel de lucruri cînd numește persoane pentru roluri atît de importante”, iar „românii trebuie să țină cont de acest lucruri cînd votează luna viitoare”, mesaj publicat după ce a apărut o anchetă a Context.ro despre cum Rareș Mănescu, un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

Postarea de pe 1 octombrie a fost ștearsă

Azi, același Hodorkovski a șters postarea de pe X care a amplificat scandalul.
Diversiune de imagine hodorkovskistă în contextul marilor sale probleme? Lucrătură amplă a serviciilor ruse? O problemă care se complică, ancheta Poloniei în scandalul Volkov fiind de mare amploare, în timp ce Mircea Geoană a sesizat NATO și a cerut o reacție oficială în scandalul ”omul rușilor” amorsat în România

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img