spot_img
18.1 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăAnalizePreședintele Croației a refuzat să trimită militari într-o misiune NATO pentru Ucraina:...

Președintele Croației a refuzat să trimită militari într-o misiune NATO pentru Ucraina: E periculos pentru interesele naționale

-

Președintele Croației a refuzat să trimită militari din Croația într-o misiune NATO pentru Ucraina (misiunea NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU) – n.r.), argumentând că acest lucru ar putea fi periculos pentru interesele naționale.

- Reclama -

Guvernul Croației a solicitat anterior lui Zoran Milanović să susțină decizia de trimitere a soldaților armatei croate în misiunea de susținere a Ucrainei. Funcționarii guvernamentali au subliniat, de asemenea, că implementarea acestei decizii intră în competența președintelui. Totuși, șeful statului a decis, în mod neașteptat pentru toți, ”în cadrul atribuțiilor constituționale” să nu acorde un acord prealabil pentru participarea militarilor la o astfel de misiune, deoarece ”aceasta ar putea fi dăunătoare pentru interesele naționale”.

- Advertisement -

La etapa actuală guvernul croat ar putea cere parlamentului să voteze pentru decizia propusă, dar pentru aprobare este necesar sprijinul a două treimi dintre membrii parlamentului. În acest caz, decizia va intra în vigoare, iar președintele Croației a promis că o va respecta.

”Din păcate, în ciuda ajutoarelor militare uriașe pe care le primește Ucraina, sfârșitul războiului nu se vede, dar există o amenințare ca războiul să depășească granițele Ucrainei. Sarcina președintelui republicii… este de a proteja Croația de război și de a lua toate măsurile necesare pentru a menține Croația departe de conflictele armate”, se arată în comunicatul biroului președintelui croat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img