spot_img
18.1 C
București
sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăAnalizeUngaria respinge ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina

Ungaria respinge ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina

-

Ungaria respinge noua propunere a Uniunii Europene, potrivit căreia comunitatea ar trimite consilieri militari în Ucraina pentru coordonarea unor operaţiuni de antrenament, întrucât asta ar însemna un risc de escaladare a războiului, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, în localitatea Geszt.

- Reclama -

Şeful diplomaţiei ungare a făcut declaraţii despre şedinţa de guvern care a avut loc în teritoriu, la Geszt, şi a amintit că UE a decis în noiembrie 2022 să înceapă pregătirea militarilor ucraineni pe teritoriul statelor membre.

- Advertisement -

Noi, maghiarii, nu participăm la această misiune, nu oferim militari sau resurse financiare pentru acest lucru şi nicio astfel de operaţiune de antrenament nu are loc în Ungaria, a spus Szijjártó.

„Noi am precizat deja cu doi ani în urmă că nu vom participa la acest lucru, însă nici nu i-am împiedicat pe alţii să participe la această acţiune, dacă ei aşa au considerat”, a adăugat ministrul.

- Advertisement -

Péter Szijjártó a subliniat că prelungirea mandatului de doi ani al misiunii se află, acum, pe ordinea de zi, însă după lungi discuţii şi negocieri a fost înaintată o propunere extrem de periculoasă, pentru că nu ar fi vorba doar de prelungirea operaţiunii în timp, ci şi de faptul că UE ar trimite în Ucraina şi consilieri militari care să îndeplinească sarcini de coordonare.

Acesta este un pas deosebit de periculos în ceea ce priveşte riscul de escaladare a războiului, a subliniat Szijjártó.

„Noi spunem nu acestei propuneri. Am semnalat deja acest lucru serviciului de afaceri externe al Uniunii Europene, la Bruxelles, că noi nu putem să sprijinim propunerea în această formă. Am solicitat revizuirea propunerii”, a relatat ministrul ungar de externe.

Ministrul a subliniat că Ungaria nu va participa la această operaţiune, chiar dacă va continua, iar în forma actuală, guvernul maghiar cu siguranţă nu va susţine prelungirea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img