spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeIon Iliescu: Stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare

Ion Iliescu: Stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare

-

- Reclama -

Fostul preşedintele Ion Iliescu afirmă că ”stânga şi dreapta s-au alterat până la confundare” şi vorbeşte despre alianţe politice făcute aiurea. ”Mi se pare foarte important ca în politică să nu mergi pe contrasens. Să rămâi de dreapta sau de stânga, a transmis fostul preşedinte.

- Reclama -

Iliescu a adăugat că ”Dreapta a fost disperată să recupereze deceniile în care Europa a fost un continent social-democrat, şi atunci a preluat temele stângii, printr-un transfer ruşinos: şi-a întors faţa către grupurile dezavantajate, către categoriile sociale defavorizate, către teme precum reproducerea inegalităţilor, protecţionismul social, evaluarea muncii, valorificarea capitalului uman”.

- Advertisement -

”Neexistând masă critică, adică neavând un electorat atent la distincţiile ideologice, lucrurile au mers de la sine (…) Stânga nu a reacţionat ideologic, ci a preferat să coabiteze cu dreapta falsificată şi astfel i-a făcut cadou electoratul. Cea mai amplă criză a contemporaneităţii e cea a identităţilor politice”, a mai transmis fostul şef de stat.

Acesta afirmă că, ”de pe margine, lumea a păstrat amintirea extremelor, a derapajelor: stânga autoritarismului şi dreapta capitalismului sălbatic”, deşi ”nici stânga, nici dreapta nu presupun asta”.

- Advertisement -

”În SUA un liberal e mai aproape de stânga, în Europa liberalul e politicianul de dreapta. Aşa că în confuzia acestor termeni, liberalii au devenit ce le-a convenit în funcţie de circumstanţă, nu ce trebuiau să fie (…) Mi se pare foarte important ca în politică să nu mergi pe contrasens. Să rămâi de dreapta sau de stânga. Dreapta trebuie să se întoarcă acasă, la temele ei, stânga trebuie să îşi ia în serios propria casă şi să o cureţe de dezastrul musafirilor nepoftiţi”, a mai afirmat Ion Iliescu.

Întrebat ce face un partid să reziste în timp, Iliescu a afirmat: ”Un partid rezistă câtă vreme reprezintă pe cineva, nu doar ceva (…) E foarte important să ştii cum dansezi pe axa spectrului politic. Piruetele dinspre o parte a spectrului politic către cealaltă sunt o falsificare ideologică. Dinspre partid, o asemenea mişcare produce o criză identitară. Dinspre electorat, acest tip de continuă ajustare poate fi o cauză a pierderii voturilor: e paradoxal că într-o Românie mai degrabă a claselor medii, deci a nevoilor care solicită stânga, electoratul a mers nu o dată pe mâna dreptei”.

”În ultimele decenii am văzut şi o polarizare a relaţiei dintre stat şi partide la nivelul opiniei publice. Oamenii vor să ştie dacă partidele din oferta electorală apără statul sau cetăţenii. Nu înţeleg de ce disjuncţia e exclusivă – sau statul, sau indivizii – şi nu e loc pentru amândouă, aşa cum e şi firesc. Statul nu e o maşinărie impersonală, e o expresie politică a societăţii, care e o comunitate umană”, a mai declarat Iliescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img