spot_img
25.2 C
București
sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăAnalizePrincipalul consilier al lui Viktor Orbán: UE "trebuie să-şi asume" cauza minorităţilor...

Principalul consilier al lui Viktor Orbán: UE „trebuie să-şi asume” cauza minorităţilor naţionale

-

Katalin Szili, consilierul principal al prim-ministrului ungar, a declarat că Uniunea Europeană, în calitate de comunitate politică şi comunitate de valori, „trebuie să-şi asume” cauza minorităţilor naţionale.

- Reclama -

Vorbind sâmbătă, la Debrecen, la reuniunea anuală a Fundaţiei Şcoala de Duminică, politiciana a spus: UE nu face distincţie între cele 50 de milioane de persoane aparţinând minorităţilor autohtone care trăiesc în ţările europene şi minorităţile imigrante. Ea a subliniat: UE trebuie să recunoască faptul că stabilitatea pe termen lung a Europei depinde de rezolvarea problemei minorităţilor naţionale autohtone. În opinia lui Katalin Szili, mai devreme sau mai târziu, comunităţile minoritare ale imigranţilor vor solicita drepturi pe care minorităţile naţionale care trăiesc în statele membre ale Uniunii nu le-au obţinut încă.

- Advertisement -

În comunicarea sa intitulată „Probleme actuale ale politicii naţionale”, rostită la biserica reformată universitară din Debrecen, consilierul principal al prim-ministrului a considerat ca un element esenţial al supravieţuirii pe termen lung asigurarea pentru tinerii maghiari din afara Ungariei menţinerea identităţii prin cultură şi prin limbă. Referindu-se la componentele strategiei politicilor naţionale, ea a amintit: aproximativ 1,4 milioane de persoane au primit deja cetăţenia ungară. În acelaşi timp, a atras atenţia asupra importanţei drepturilor colective ale maghiarilor care trăiesc în ţările vecine, deoarece, după cum a spus, „integrarea fără drepturi colective înseamnă asimilare”.

Katalin Szili a subliniat în discursul său că „educaţia este una dintre cheile supravieţuirii unei naţiuni”. Ea a adăugat: şcolile de limbă maghiară asigură viitorul maghiarilor, motiv pentru care guvernul sprijină tinerii de peste hotare „de la creşă până la învăţământul superior”.

- Advertisement -

Ea a amintit că guvernul sprijină tinerii din străinătate care învaţă în limba maghiară pe pământul natal cu 100 000 de forinţi, în prezent 127 000 de tineri beneficiază de acest sprijin. De asemenea, ea a menţionat sprijinul acordat pentru dezvoltarea grădiniţelor: începând din 2016, au fost realizate 900 de investiţii, pe lângă renovări au fost construite 150 de grădiniţe şi creşe noi în zonele maghiare din afara graniţelor.

În ceea ce priveşte păstrarea identităţii, Katalin Szili a evidenţiat programul „Fără frontiere”, în cadrul căruia, din 2011 încoace, peste o jumătate de milion de elevi unguri au luat parte la excursii în zone locuite de maghiari din ţările vecine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img