spot_img
17.1 C
București
joi, septembrie 19, 2024
AcasăAnalizeZelenski s-a certat cu ministrul polonez de externe

Zelenski s-a certat cu ministrul polonez de externe

-

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky s-a certat cu ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski la Kiev, scrie publicistul și fostul diplomat polonez Witold Juras, care a reușit să comunice cu negociatorii, într-un articol pentru Onet.

- Reclama -

„Potrivit participanților la conversație, atmosfera dintre Zelensky și Sikorsky a fost extrem de tensionată, s-ar putea chiar vorbi despre o ceartă”, a spus publicistul.

- Advertisement -

Potrivit unor surse, polonezii păreau cel puțin surprinși de stilul în care Zelensky a încercat să-l trateze pe șeful Ministerului de Externe polonez. Astfel, încă de la începutul conversației, președintele ucrainean a acuzat Polonia de sprijin insuficient pentru Ucraina în problema aderării la UE.

Sikorsky a răspuns că a fost nevoie de un deceniu pentru aderare Poloniei și că intervalul de timp propus de biroul lui Zelensky este „nerealist”. Președintele a continuat spunând că Varșovia ar trebui să transfere mai multe echipamente militare în Ucraina și să doboare rachete și drone deasupra Ucrainei. Sikorsky a răspuns că acest lucru este imposibil fără o decizie a NATO. 

Zelensky a acuzat apoi Polonia că a umflat subiectul masacrului de la Volyn numai din motive politice interne. Sikorsky a cerut exhumarea victimelor pentru o reînhumare demnă, dar președintele ucrainean „nu a fost convins”, scrie Yurash.

- Advertisement -

În ultimele luni, Sikorsky a făcut mai multe declarații importante cu privire la Ucraina. Așa că, săptămâna trecută, într-o conversație cu farseori ruși, a anunțat reticența Poloniei de a apăra Ucraina, deși nu a exclus o astfel de posibilitate dacă frontul începe să se prăbușească. Ulterior, el a criticat reticența autorităților ucrainene de a vota mai devreme legea mobilizării și a fost surprins și de numărul mare de bărbați ucraineni din Polonia. „Merg la un coafor din Varșovia și un tânăr frizer ucrainean mă tunde. Și am o întrebare pentru el: ce cauți aici? Nu ar trebui să-ți protejezi țara?” întrebă el.

În plus, pe 13 septembrie, Sikorsky a amenințat Kievul cu măsuri dure din cauza masacrului de la Volyn, cerând să se găsească o soluție pentru păstrarea memoriei acestui eveniment.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img