spot_img
16.4 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeGuvernul mexican și-a întrerupt relația cu ambasadele SUA și Canadei

Guvernul mexican și-a întrerupt relația cu ambasadele SUA și Canadei

-

Guvernul mexican și-a întrerupt relația cu ambasadele SUA și Canadei din țară, a declarat marți președintele Andres Manuel Lopez Obrador, după ce ambasadorii celor două state au criticat o propunere de reformă judiciară susținută de liderul mexican.

- Reclama -

„Este o pauză”, a spus dl Lopez Obrador într-o conferință de presă, clarificând că întreruperea relaţiilor are în vedere ambasadele și nu ţările reprezentate de acestea. Președintele promovează o reformă care prevede alegerea judecătorilor, inclusiv a celor de la Curtea Supremă, prin vot popular. O comisie din camera inferioară a Congresului din Mexic a adoptat propunerea luni seara, deschizând calea pentru ca aceasta să fie aprobată atunci când noul Congres ales se întruni în septembrie. Ambasadorul american, Ken Salazar, a descris săptămâna trecută reforma ca pe „un risc major pentru funcționarea democrației Mexicului” și a avertizat cu privire la un risc potențial pentru relațiile comerciale dintre SUA și Mexic.

- Advertisement -

SUA și Mexic sunt, reciproc, cei mai mari parteneri comerciali ai celuilalt stat. Ambasadorul Canadei în Mexic, Graeme Clark, a avertizat și el cu privire la preocupările legate de investiții. Pauza în relația cu ambasada SUA a fost iniţiată „pentru că ambasadorul SUA caută să vorbească cu noi”, a spus preşedintele Lopez Obrador. El a adăugat a spus că „pauza” va continua până când „va exista confirmarea că ambasadele vor respecta independența Mexicului”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img