spot_img
16.6 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeAfD defilează in estul Germaniei, Scholz la 5%

AfD defilează in estul Germaniei, Scholz la 5%

-

AfD ar putea câștiga alegerile regionale din estul Germaniei, ceea ce ar fi o lovitură grea dată democrației germane și mai ales partidelor care formează coaliția de la Berlin condusă de cancelarul Olaf Scholz, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

Cu o zi înainte, un politician mult mai puțin popular în estul Germaniei a vizitat Dresda, capitala Saxoniei, pentru a inaugura construcția unei noi fabrici taiwaneze de semiconductori, sprijinită de UE, care ar urma să creeze 8000 de noi locuri de muncă în regiune.

- Advertisement -

Cancelarul Olaf Scholz este în regiune parțial pentru a-și salva viitorul: formațiunea sa SPD este cotată cu doar 5% din intențiile de vot atât în Saxonia, cât și în Turingia. Este foarte la limită: 5% reprezintă pragul electoral de acces în legislativele de land. Dacă SPD va eșua să atingă acest prag, Scholz s-ar putea confrunta cu presiuni majore înainte de alegerile generale din toamna lui 2025.

„Scholz a avut succese notabile în alegerile din 2021 în estul Germaniei”, a spus pentru DW Hans Vorländer, politolog la Universitatea Tehnologică din Dresda. „Dacă acum ar rata intrarea în parlamentele regionale, sunt sigur că în SPD va fi pusă la îndoială capacitatea de lider a lui Scholz și viitoarea sa candidatură pentru postul de cancelar.”

- Advertisement -

În Turingia, cele mai recente sondaje plasează AfD la aproximativ 30% din intențiile de vot, cu mult în fața creștin-democraților (CDU) care ar avea 21%. În Saxonia vecină, CDU se prezintă mai bine, fiind la egalitate cu AfD la 30%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img