spot_img
16.5 C
București
joi, septembrie 19, 2024
AcasăActualitateOficial de la Budapesta: Maghiarii trebuie să arate lumii direcţia

Oficial de la Budapesta: Maghiarii trebuie să arate lumii direcţia

-

În plus faţă de construirea naţiunii, maghiarii trebuie să arate direcţia şi lumii, a declarat Magdolna Závogyán, secretar de stat ungar responsabil pentru cultură în Ministerul Culturii şi Inovării, vineri, la cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Culturale şi Economice Carpaţi-Patrie.

- Reclama -

În ultima zi a conferinţei, Magdolna Závogyán a susţinut o prelegere intitulată „Rolul afacerilor în conservarea valorilor noastre culturale şi a tradiţiilor” şi a vorbit despre importanţa modului în care oamenii gândesc despre cultură şi despre „care este sarcina pe care o avem în lume – indivizi, familii, comunităţi şi naţiuni”.

- Advertisement -

Cultura este totalitatea bunurilor materiale şi spirituale pe care omenirea, poporul maghiar le-a acumulat de-a lungul istoriei sale, a subliniat oficialul ungar. Cultura maghiară este minunată, diversă, „şi poate că asta este ceea ce ne conferă rădăcini şi sprijin pentru a putea trece şi peste perioadele grele ca aceasta”, a adăugat Závogyán.

Secretarul de stat a vorbit şi despre faptul că Ungaria are multe excelenţe; şi asta face parte din cultura maghiară, la fel ca tradiţiile şi obiceiurile populare. Acest lucru dă putere şi credinţă, prin urmare, este foarte important în ce direcţie conduc lucrurile cei care se ocupă de cultură în cadrul unui guvern, ce fel de sistem de valori este oferit drept busolă, a spus Magdolna Závogyán.

- Advertisement -

În legătură cu sprijinul pentru păstrarea valorilor, oficialul ungar a vorbit despre „Fondul Csoóri Sándor”, cu ajutorul căruia meşteşugurile populare au fost susţinute cu suma de cinci miliarde de forinţi (12,6 milioane de euro). A mai adăugat că, după înfiinţarea acestui fond, numărul persoanelor din Bazinul Carpatic care se ocupă de brodat şi ţesut a crescut, iar activitatea din arta populară tradiţională s-a dezvoltat.

Potrivit secretarului de stat, aceştia au fost primii paşi şi deja se poate vedea că a început să existe şi cerere pentru o cultură de calitate. Începând din acest punct va creşte şi importanţa afacerilor care privesc toate acestea drept o misiune şi care nu se gândesc numai la profit, a mai adăugat Závogyán.

Ungaria se află în fruntea conservării culturii populare, a păstrării tradiţiilor, a creării şi a conectării afacerilor în acest domeniu, precum şi în industria creativă, a subliniat oficialul maghiar.

Conferinţa organizată în cadrul Festivalului Ceangăilor a început miercuri, în Sala de Evenimente „Déryné”. La eveniment au participat, printre alţii, János Pócs, parlamentar Fidesz al regiunii, şi Attila Berkó, şef de comitat al judeţului Jász-Nagykun-Szolnok.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img