spot_img
4.3 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalize"CUȚITELE CAD PESTE TOT": În 3 săptămâni, piețele de valori din întreaga...

„CUȚITELE CAD PESTE TOT”: În 3 săptămâni, piețele de valori din întreaga lume au pierdut aproximativ 6,4 trilioane de dolari. CE POATE URMA?

-

Pe parcursul a trei săptămâni, piețele de valori din întreaga lume au pierdut aproximativ 6,4 trilioane de dolari, estimează Bloomberg. Evenimentele din ultimele săptămâni au zdruncinat ipotezele care i-au ghidat pe comercianți – încrederea lor în stabilitatea economiei SUA; contând pe o revoluție rapidă a afacerilor din întreaga lume datorită inteligenței artificiale; încrederea că Banca Japoniei nu va ridica niciodată ratele dobânzilor.

- Reclama -

Șeful de economie și strategie de la Mizuho Bank din Singapore, Vishnu Varathan, a numit scăderea burselor globale o „mare inversare”, iar încercarea de a alege momentul potrivit pentru a cumpăra un activ în scădere este încercarea de a prinde un cuțit în cădere. Potrivit lui Varathan, astăzi „cuțitele cad peste tot”.

- Advertisement -

Potrivit Bloomberg, impulsurile care au determinat prăbușirea piețelor luni, 5 august, sunt în creștere de câteva săptămâni. Stocurile de tehnologie au atins vârful la începutul lunii iulie. În același timp, yenul japonez a început să crească brusc pe măsură ce investitorii se pregăteau ca Banca Japoniei să se alăture altor bănci centrale în înăsprirea politicii monetare. Și așa s-a întâmplat: pe 31 iulie, Banca Japoniei a anunțat că va înjumătăți achizițiile lunare de obligațiuni la 3 trilioane de yeni în primul trimestru al anului 2026, iar rata dobânzii a fost majorată de la 0-0,1% la 0,25%, un 15- maxim anului.

Aceasta a fost urmată de rapoartele privind veniturile companiei. Ei au alimentat îngrijorarea că acțiunile giganților tehnologici au crescut prea mult și că companiile nu au beneficiat încă de beneficiile investițiilor masive în inteligența artificială. Pe 2 august, acțiunile Amazon și Intel s-au prăbușit după publicarea rapoartelor financiare. Pe 3 august, a devenit cunoscut faptul că în al doilea trimestru al anului 2024, Berkshire Hathaway de la Warren Buffett și- a redus pachetul de acțiuni în acțiunile Apple cu aproape 50%. Buffett însuși și-a legat anterior vânzările Apple de optimizarea fiscală, dar experții spun că problema se află în compania însăși și în modul în care o evaluează piața.

- Advertisement -

În același timp, scrie Bloomberg, anxietatea a continuat să crească pe piața de obligațiuni. Până la 31 iulie, când Fed a menținut ratele la maxime de peste doi ani și Banca Japoniei a înăsprit politica, obligațiunile prezentau deja un impuls ascendent. Apoi au crescut și mai mult vineri, după ce Departamentul Muncii din SUA a publicat date care arată că șomajul crește.

Marți, 6 august, s-a înregistrat o revenire pe piețele mondiale.

Bloomberg scrie că nu este încă posibil să spunem dacă fluctuațiile bruște de pe 5 august au fost sfârșitul unei vânzări globale sau un semnal al începutului unui declin prelungit. Cu toate acestea, notează agenția, o panică prelungită a pieței, fără control, ar putea rupe sistemul financiar, încetini creditarea și împinge economia globală în recesiune.

Piața de valori va determina probabil Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor. Comercianții estimează probabilitatea ca banca centrală a SUA să reducă ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în septembrie la 74,5%. Pentru comparație: în urmă cu o săptămână această probabilitate a fost estimată la 13,2%.

Brokerajele și-au revizuit , de asemenea , previziunile Fed pentru 2024 la o reducere mai agresivă. Analiștii Bank of America se așteaptă ca Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor cu 25 bps în septembrie, deși banca se aștepta anterior la prima reducere abia în decembrie. JPMorgan crede că Fed va reduce ratele cu 50 bps. la întâlnirile din septembrie și noiembrie, iar apoi va reduce rata cu 25 bps. la fiecare întâlnire ulterioară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img