spot_img
16.6 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeKievul nu mai are bani și vrea să mărească taxele. Cetățenii, dar...

Kievul nu mai are bani și vrea să mărească taxele. Cetățenii, dar și americanii, critică

-

Kievul vrea să mărească taxele pentru finanțarea războiului, însă decizia este aspru criticată, în țară și la Washington, scrie  Politico. eu. Odată colectați, 60 % din bani vor plăti salariile militarilor, iar restul de 40 % vor fi cheltuiți pe arme. Proiectul de lege fiscală ar crește taxa de război plătită de rezidenții ucraineni, precum și taxele și accizele pe bunuri precum combustibilul și tutunul. 

- Reclama -

Guvernul ucrainean se confruntă cu o reacție dură din partea întreprinderilor străine și naționale cu privire la proiectul său de propunere de majorare a impozitelor pentru a plăti efortul de război, scrie Politico. Ideea a fost de a impune o creștere fiscală de 120 de miliarde de grivne (2,7 miliarde de euro) asupra unei populații deja greu încercate.

 „Războiul durează de trei ani, iar guvernul a făcut tot posibilul să nu majoreze taxele pentru întreprinderi. Astăzi, toate celelalte surse de creștere a finanțării forțelor de apărare au fost deja epuizate”, a declarat miercuri ministrul ucrainean al finanțelor, Sergii Marchenko, într-o declarație. 

- Advertisement -

Cu toate acestea, întreprinderile au criticat dur un proiect de lege fiscală prezentat parlamentului ucrainean la începutul lunii iulie, menționează Politico. eu.

„Căutarea de venituri suplimentare prin introducerea de noi taxe va împovăra foarte mult întreprinderile”, a transmis Camera de Comerț .

- Advertisement -

„Pe fondul agresiunii rusești și al distrugerii infrastructurii, al reducerii piețelor și al plecării personalului, presiunea fiscală suplimentară asupra întreprinderilor ucrainene face imposibilă stabilitatea economică”, se mai arată în declarație. 

Presiunea de a nu crește taxele, și din afara Ucrainei

 „Statele Unite încurajează guvernul ucrainean să crească veniturile în primul rând prin reformarea vămilor și combaterea piețelor gri”, a declarat Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru redresarea economică a Ucrainei, în cadrul unui briefing organizat la Kiev. 

„Există, de asemenea, o sursă uriașă de profit în piețele gri de țigări, alcool sau electronice care pot fi vândute pe o piață mare. Și acesta este motivul pentru care am încurajat guvernul ucrainean să se concentreze asupra acestui aspect”, a adăugat Pritzker.

Camera de Comerț Americană a îndemnat guvernul ucrainean să nu introducă taxe suplimentare de la întreprinderile care respectă legea și, în schimb, să depună eforturi pentru a reduce economia subterană a Ucrainei, mare și neimpozitată. 

 „Am convenit că acesta este începutul unui dialog”, a scris prim-ministrul Denis Shmihal după întâlnire. O creștere „dureroasă, dar necesară” Danilo Hetmantsev, președintele comisiei fiscale a parlamentului, a declarat că o creștere a taxelor este „dureroasă, dar necesară”.

Guvernul ucrainean transmite că trebuie să crească veniturile cu 500 de miliarde de grivne, trei sferturi din această sumă provenind din noi împrumuturi, iar restul din taxe mai mari. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img