spot_img
16.6 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeOligarhii ruşi au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari...

Oligarhii ruşi au încasat dividende în valoare de 11 miliarde de dolari de pe urma boom-ului economiei de război

-

Oligarhii ruşi au primit miliarde de dolari sub formă de dividende, pe măsură ce companiile lor au reluat sau au majorat sumele alocate pentru plata dividendelor, odată cu reducerea incertitudinilor economice cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, transmite Bloomberg.

- Reclama -

Cel puţin o duzină de oameni de afaceri ruşi au câştigat peste 1.000 de miliarde de ruble (11,3 miliarde de dolari) în 2023 şi primul trimestrul al acestui an, potrivit datelor cu privire la dividendele colectate de Bloomberg de pe urma informaţiilor disponibile. Mulţi dintre aceşti oameni de afaceri au legături cu preşedintele Vladimir Putin şi includ unele persoane care au fost sancţionate din cauza războiului care a intrat în cel de-al treilea an.

- Advertisement -

Pe primul loc în această listă este Vagit Alekperov, un acţionar important şi fost preşedinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende în valoare de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sancţionat de Marea Britanie şi Australia dar a evitat până acum sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

Urmează miliardarii Alexey Mordashov, acţionarul majoritar la Severstal PJSC, şi Vladimir Lisin, acţionar majoritar la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende în valoare de 148 milioane de ruble, respectiv 121 miliarde de ruble. Mordashov este vizat de sancţiuni impuse de SUA, Marea Britanie şi UE în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancţiune importantă.

- Advertisement -

Lista îl include şi pe aliatul lui Putin, miliardarul Gennady Timchenko precum şi pe Tatyana Litvinenko, care a primit o participaţie la PhosAgro PJSC înainte ca soţul său Vladimir să fie sancţionat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg la care Putin şi-a luat doctoratul în 1997 şi a fost managerul pentru campania lui Putin în Sankt Petersburg la ultimele trei alegeri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img