Ajutorul financiar acordat Ucrainei de alte state a atins cea mai mică valoare din februarie 2022: în primele șase luni, încasările au fost, în medie, de 1,9 miliarde euro, în condițiile în care, pentru prima dată, în luna mai nu au intrat nici un fel de fonduri, reiese din calculele agenției RIA Novosti, pe baza datelor Ministerului Finanțelor al Ucrainei.
De la începutul operațiunii speciale a Rusiei, în februarie 2022, bugetul Ucrainei a început să încaseze importante tranșe financiare, care asigură îndeplinirea de către stat a principalelor lui funcții, precum și acoperirea deficitului.
În 2022, bugetul Ucrainei a fost alimentat de 17 țări și de Uniunea Europeană, în medie cu 2,9 miliarde de euro pe lună. Atunci, cea mai mare finanțare a venit din partea Statelor Unite (11,4 miliarde de euro), a Uniunii Europene (7,6 miliarde) și Canadei (1,8 miliarde).
În anul următor, la bugetul Ucrainei au contribuit 13 țări și UE, în medie cu câteva trei miliarde de euro pe lună. Nu a venit nimic din partea Franței, a Italiei, Țărilor de Jos, Danemarcei, Suediei, Lituaniei, Letoniei, Austriei și Albaniei, cel mai mare donator devenind UE (18,1 miliarde de euro) în locul Statelor Unite (10,1 miliarde). Japonia s-a situat pe locul trei, cu 3,4 miliarde.
Iar anul acesta, dintre sursele bilaterale de finanțare a bugetului ucrainean, au rămas doar UE, Japonia, Canada, Marea Britanie, Norvegia și Spania, „contribuția” lor lunară reducându-se până la 1,9 miliarde de euro.
Interesantă este și repartizarea ajutoarelor pe luni: dacă în 2022-2023 nu a existat nici o lună cu încasări mai mici de un miliard de euro, în 2024 au fost trei astfel de luni. În ianuarie, bugetul ucrainean a primit doar 400 de milioane de euro, în februarie 740 de milioane, iar în mai nu au fost deloc venituri din alte țări și asociații.