spot_img
30.6 C
București
sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăAnalizeEugen Tomac acuză: Cui servește decizia nelegală adoptată de BEC prin care...

Eugen Tomac acuză: Cui servește decizia nelegală adoptată de BEC prin care se tipăresc azi buletine de vot fără număr? Alertă de fraudă!

-

Cui servește decizia nelegală adoptată de BEC prin care se tipăresc azi buletine de vot fără număr? Alertă de fraudă! Sub falsul pretext al necesităţii prevenirii unor situaţii puţin probabile, Biroul Electoral Central (BEC) a emis o hotărâre care contravine legislaţiei în vigoare şi ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral, afirmă liderul PMP Eugen Tomac.

- Reclama -

EXPLICAȚIILE LUI EUGEN TOMAC:

- Advertisement -

De ce?

Pentru că, de la început, se tipăreşte un număr de buletine de vot cu 10% mai mare decât numărul total de alegători înscriși în listele electorale permanente și complementare, cu 45 de zile înainte de ziua votării. Scopul este de a preveni situaţii în care la vot vin mai multe persoane decât numărul de votanți incluși în liste, ceea ce se poate întâmpla doar în două cazuri: dacă un număr foarte mare de persoane împlinesc 18 ani în aceste 45 de zile sau dacă un număr mare de persoane se mută în localitate, permanent sau temporar, în aceste 45 de zile, și solicită înscrierea domiciliului în actul de identitate. Oricum ar fi, astfel de situații nu pot avea caracter general la nivelul unei întregi circumscripții de votare, ci punctual, în anumite secții de votare. În listele electorale cu caracter permanent sunt înscriși deja toți alegătorii care au reședința înscrisă în actul de identitate.

- Advertisement -

O altă suspiciune este ridicată de faptul că dacă ne-am fi regăsit într-una din cele două situaţii, s-ar fi ştiut cu mult timp înainte. Instituţiile statului, prin mecanismele sale, ar fi sesizat din timp creşterea bruscă a numărului de votanţi.

Soluţia deja există

În ceea ce priveşte ziua de mâine, BEC sau Biroul de circumscripție poate stabili foarte simplu, în baza rapoartelor primite privind prezența la vot, transferul unor pachete de buletine de vot neutilizate între secții. De exemplu, dacă la ora 19:00 la o secţie este o prezenţă la vot de 30%, se pot trimite buletine acolo unde prezența este de 90%. La fel de bine, se poate decide prelungirea programului secției de votare și transferul de buletine de la secțiile care nu le-au utilizat integral către cele care au nevoie.

De ce au ales o astfel de variantă?

Pentru că procedura de transfer prevăzută acum de lege lasă urme certe: se sesizează sistemul informatic, se emit solicitări de buletine de vot suplimentare, se organizează și se documentează transferuri de buletine de vot. Este simplu, dar rămân multe urme. Frauda este posibilă, dar este dificil de realizat din cauza numărului mare de persoane implicate și a urmelor materiale lăsate.

Cum se poate frauda cu ajutorul deciziei BEC

Dacă se tipăresc suplimentar buletine de vot în ziua votării, asta înseamnă că la nivelul primăriei pot exista stocuri de buletine de vot neutilizate, disponibile pentru distribuire.

Să ne imaginăm un mediu controlat, în care președinții de secții de votare sunt complici ai primarului într-o acțiune de fraudă, iar în secția de votare nu au reprezentanți toate partidele, fie pentru că nu au desemnat reprezentant, fie pentru că au fost eliminați.

Președintele are deja pregătit procesul verbal de numărare și cererea de buletine de vot suplimentare. După ultima raportare, la urne „se prezintă” brusc un număr foarte mare de persoane, dar nimeni nu semnalează depășirea alarmantă. La închiderea votării, președintele închide ușa și numără în fața camerei de luat vederi. Procesul verbal se întocmește însă viciat, cu rezultate false, dar corecte matematic. În timpul procedurii de transport se înlocuiesc sacii cu voturi corect exprimate cu alți saci, cu voturi false, ce corespund datelor din procesele verbale și numărului de voturi suplimentare, la dosar existând cererea de buletine de vot și procesele verbale de primire a acestora.

Au creat sistemul prefect de fraudare pentru că…

..nimeni nu va ști vreodată, la nivel de circumscripție, dacă în pachetele de voturi sigilate neutilizate sunt buletine de vot sau maculatură. Doar în cazul în care cineva are o suspiciune de fraudă și se dispune desigilare, cu acordul, desigur, al Biroului Electoral de Circumscripție. Dar nimeni nu va reclama nimic: votantul a votat corect și nu are nicio idee despre ce se întâmplă, iar din secțiile de votare nu reclamă nimeni frauda, pentru că mediul este controlat.

Ne putem imagina o mulțime de modalități de fraudă care pot fi asociate mecanismului creat de hotărârea BEC. Ele pot deveni realitate în condiţiile în care BEC consideră rezonabilă probabilitatea de a avea prezență la vot la nivel județean de peste 110%.

Este esențial să protejăm integritatea procesului electoral și să ne asigurăm că fiecare vot contează cu adevărat. Mâine trebuie să fim vigilenţi pentru a avea un proces electoral corect.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img