spot_img
2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateMinistrul ungar la Târgu Secuiesc: Suntem aici de 1100 de ani, chiar...

Ministrul ungar la Târgu Secuiesc: Suntem aici de 1100 de ani, chiar de mai mult. Naţiunea maghiară va fi puternică în fiecare colţ al Bazinului Carpatic dacă comunităţile maghiare se vor organiza şi vor răspunde Trianonului prin crearea de valori

-

- Reclama -

Naţiunea maghiară va fi puternică din punct de vedere cultural, încrezătoare din punct de vedere economic şi formată din familii prospere în fiecare colţ al Bazinului Carpatic dacă comunităţile maghiare se vor organiza şi vor răspunde Trianonului prin crearea de valori – a declarat luni ministrul János Csák la ceremonia de absolvire a Centrului de Formare Profesională „Kanta” din Târgu Secuiesc.

- Reclama -

Ministrul ungar al culturii şi inovării a subliniat: viziunea guvernului maghiar este o societate bazată pe muncă, adică pe crearea de valori prin muncă fizică şi intelectuală. În opinia sa, Ţinutul Secuiesc ar putea deveni şi el o platformă economică de succes care să atragă investiţii străine, aşa cum a fost Ungaria în ultimii 14 ani, dar pentru aceasta „trebuie create locuri în care oamenii să vrea să vină la studii”. 

- Advertisement -

János Csák a mulţumit liderilor politici şi bisericeşti din zonă pentru cooperare şi a calificat drept un „succes multiplu” faptul că numărul studenţilor de la Centrul de Formare Profesională „Kanta” din Târgu Secuiesc a crescut de zece ori într-un an, după ce prima dată, anul trecut, au fost înmânate doar 15-20 de diplome. 

„Guvernul poate oferi ajutor, dar nu poate umple cu viaţă un loc sau o cauză. Cred că această şcoală este un exemplu pentru folosirea corespunzătoare a banilor, pentru a deschide larg uşile vieţii în faţa a cât mai mulţi oameni” – a declarat ministrul. 

- Advertisement -

El a precizat că introducerea formării duale de nivel mondial în limba maghiară reprezintă o platformă de cunoştinţe importantă pentru Ţinutul Secuiesc. El a subliniat că sistemul ungar de formare profesională se află pe locul al doilea printre cele 39 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care reuneşte cele mai dezvoltate 39 de economii din lume, iar acum „toate roadele acestui sistem” au ajuns şi în Ţinutul Secuiesc. 

Referindu-se la Ziua Solidarităţii Naţionale, János Csák a declarat: maghiarii nu sunt victime ale istoriei, ci supravieţuitorii ei. Pentru ca acest lucru să continue, maghiarii au nevoie de cunoaştere şi autoorganizare. 

„Suntem aici de 1100 de ani, chiar de mai mult. Ultimii o sută de ani au fost puţin cam dificili. Dar înaintea lor mai sunt o mie de ani şi vrem să fim aici şi peste o mie de ani. Şi pentru aceasta trebuie să creăm valori (…) Strămoşii noştri s-au stabilit aici, au cultivat acest pământ şi l-au apărat timp de 1100 de ani împotriva a tot felul de duşmani. Au avut familii, au avut copii, de aceea suntem noi acum aici. Putem fi demni de ei doar dacă continuăm crearea de valori” – a declarat ministrul. 

La Centrul de Formare Profesională „Kanta” din Târgu Secuiesc, specialiştii Şcolii Tehnice şi Profesionale de HoReCa şi Turism „Veszprém SZC SÉF” oferă formare gratuit în meseriile de bucătar, ospătar, gestionar de pensiune şi tehnician în turism, iar Colegiul Tehnic „Pollack Mihály” – Centru Judeţean de Formare Profesională din Baranya pregăteşte profesionişti în meseriile zugrav-vopsitor-tapetar, învelitor de case, respectiv zugrav-vopsitor de reconstrucţie şi monumente. 

Instituţia funcţionează într-o mănăstire minorită renovată cu sprijinul guvernului ungar şi administrată de Fundaţia Sfântul Francisc din Deva, condusă de călugărul franciscan Csaba Böjte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img