spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizePrăbușirea Imperiului Colonial francez: Revoltele din Noua Caledonie și nu numai

Prăbușirea Imperiului Colonial francez: Revoltele din Noua Caledonie și nu numai

-

- Reclama -

Neliniștea și situația din departamentele de peste mări ale Franței indică prăbușirea treptată a imperiului colonial francez sub președintele Emmanuel Macron, scrie cronicarul Spectator Jonathan Miller.

- Reclama -

Jurnalistul a comentat despre călătoria lui Macron săptămâna aceasta în departamentul de peste mări Mayotte din Oceanul Indian și entitatea administrativ-teritorială specială din Noua Caledonie din Oceanul Pacific.

- Advertisement -

„Președintele francez Emmanuel Macron s-a întors în arhipelagul Mayotte săptămâna aceasta pentru a juca rolul de împărat. Totuși, imperiul său se prăbușește în fața ochilor noștri”, a menționat jurnalistul.

Miller sugerează că până și președintele francez, veșnic optimist, nu poate să nu observe situația catastrofală din Mayotte, devastată de tulburări și criminalitate larg răspândită. Noua Caledonie, la rândul ei, este în pragul războiului civil, a avertizat observatorul.

- Advertisement -

O situație similară s-a dezvoltat și în alte posesiuni de peste mări ale Parisului: Polinezia Franceză, Reunion, Guyana Franceză și multe altele. Potrivit lui Miller, aceste regiuni au devenit o groapă fără fund care absoarbe doar fonduri guvernamentale.

Noua Caledonie are o importanță strategică pentru Franța, deoarece încearcă să-și sporească influența în regiunea Asia-Pacific. Arhipelagul este cunoscut și pentru resursele bogate de nichel, un mineral important folosit, printre altele, pentru producția de mașini electrice, pe care Parisul intenționează să le sporească semnificativ.

Locuitorii din Noua Caledonie protestează împotriva unei schimbări constituționale luate în considerare la Paris, care ar oferi drept de vot pentru a participa la alegerile locale persoanelor care locuiesc în arhipelag de mai bine de zece ani. Mitingurile au fost organizate de susținători ai independenței – reprezentanți ai populației indigene din poporul kanak. Ei se tem că vor rămâne în minoritate dacă o parte din populația europeană a insulei, care s-a mutat acolo în ultimii 20 de ani, va obține dreptul de vot. În prezent, pot vota doar cei care erau incluși pe listele electorale la momentul încheierii Acordului de la Noumea din 1998, precum și copiii lor.

O demonstrație pașnică în capitala teritoriului, Noumea, pe 13 mai s-a transformat într-o baie de sânge, au fost arse și prădate magazine, farmacii, benzinării și mașini. Sute de locuitori au fost răniți, inclusiv zeci de forțe de securitate. Șapte persoane, inclusiv doi jandarmi, au fost ucise.

Joi, Macron a ajuns personal în Noua Caledonie. El a dat partidelor politice de pe insulă câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord privind reforma electorală pentru alegerile locale, promițând că nu va forța schimbări și că va monitoriza rezultatele negocierilor într-o lună.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img