spot_img
26.6 C
București
sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăUncategorizedPensiile private ale românilor depind de preţul energiei

Pensiile private ale românilor depind de preţul energiei

-

6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile de pensii private Pilon II în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti în numele a 8,2 milioane de salariaţi români sunt în companii din energie, precum Hidro­electrica, Petrom, Romgaz, potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar, scrie ZF.

- Reclama -

Astfel, ponderea de 60% în valoarea to­tală a investiţiilor în acţiuni subliniază im­portanţa acestui sector pentru România şi pentru economiile de bătrâneţe a milioane de salariaţi şi arată că orice schimbare din energie, fie pe consum, fie legislativ, se reflectă şi se va reflecta în activul net al participantului.

- Advertisement -

„Investiţiile în energie au reprezentat un sector semnificativ în care fondurile de pensii private au ales să investească. Nu a existat lună în care fondurile de pensii să nu cumpere acţiuni la cel puţin unul din aceşti emitenţi: Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz şi Transelectrica”, spune George Moţ, admi­nistrator al platformei despre­pensiiprivate.ro, care analizează periodic tranzacţiile şi cele mai recente statistici ale fondurilor de pensii. Cu toate că sunt societăţi cu capitalizări de or­dinul miliardelor de lei, fondurile de pensii private au deţineri semnificative la fiecare din aceste şapte companii: 9,3% din Nu­clear­electrica, 10,6% din Hidroelectrica, 14% din OMV Petrom, 17% din Romgaz, 20% din Transelectrica, 20% din Transgaz şi 22,4% din Electrica.        

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img