spot_img
17.4 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăAnalizeOperațiunea Rușii la Debarcarea din Normandia

Operațiunea Rușii la Debarcarea din Normandia

-

Decizia Franței de a invita reprezentanții ruși să ia parte la sărbătorirea a 80 de ani de la Debarcarea aliaților în Normandia a întărit tensiunile din relațiile țărilor occidentale, scrie publicația Politico.

- Reclama -

Ceremonia internațională dedicată aniversării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, comemorarea operațiunii din 1944 (D-Day), la care au participat armatele americană și britanică, va avea loc pe 6 iunie. Rusia nu a primit din partea Franței o invitație oficială la ceremonie, dar organizatorii evenimentului Mission Liberation au confirmat invitarea Moscovei. Totuși, ”ținând cont de circumstanțe”, președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va fi însă invitat.

- Advertisement -

Îngrijorare pentru decizia Parisului au exprimat, în special, oficialități din Marea Britanie și Statele Unite, scrie ziarul. Doi reprezentanți ai Casei Albe au declarat publicației că administrația prezidențială este nemulțumită de această invitație, dar că Statele Unite se vor „supune” guvernului francez în această chestiune. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a calificat drept alarmante acțiunile Franței, inclusiv primirea președintelui Chinei, Xi Jinping, și trimiterea unui reprezentant la ceremonia de învestire a lui Putin.

Un diplomat dintr-o altă țară europeană a spus că, invitând Moscova la ceremonie, Parisul „i-a luat pe toți cu surprindere” , scrie Politico.

- Advertisement -

Este de așteptat ca la eveniment să ia parte președintele american Joe Biden, regele Marii Britanii Charles al III-lea și cancelarul german Olaf Scholz. Putin a participat anterior la ceremoniile de marcare a celei de-a 60-a și a 70-a aniversare a D-Day.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img