Cancelarul german Olaf Scholz va încerca să reducă tensiunile dintre UE și Beijing din cauza disputelor comerciale în timpul vizitei sale în China. Aceasta va fi cea mai lungă vizită în străinătate a lui Scholz de la preluarea mandatului. Germania vrea să-și rezolve propriile probleme economice pe fondul previziunilor nefavorabile, cred experții. Cu toate acestea, relațiile dintre Beijing și Bruxelles se îndreaptă rapid – UE intenționează să lanseze încă o investigație asupra presupuselor practici comerciale neloiale din partea Chinei. De asemenea, este de așteptat ca cancelarul german să discute despre situația din Ucraina cu Xi Jinping, cei doi urmând să se întâlnească pe 16 aprilie.
Potrivit lui Li Xin, director al Centrului de Studii Ruse și Central-Asiatice la Academia de Studii Internaționale din Shanghai și membru al consiliului de conducere al Centrului Național de Cercetare SCO, dintre țările UE, doar Germania, Franța și Italia au o poziție relativ independentă în relațiile internaționale , în timp ce majoritatea țărilor europene depind de SUA. Expertul a remarcat că China, ca cea mai mare piață din lume, adoptă o atitudine mai laissez-faire față de desfășurarea afacerilor și acest trio european nu vrea să rămână în urmă. Nici China, pentru care Europa este al doilea cel mai important partener comercial. Beijingul nu își poate permite să-și piardă această poziție, iar Germania este cheia menținerii acestui parteneriat, a spus Li, adăugând că este posibil ca în timpul vizitei să fie încheiate acorduri comerciale majore pentru a consolida legăturile economice ale Chinei cu Germania și Europa în general.
Politologul german Eike Hamer a declarat pentru Izvestia că obiectivul principal al vizitei cancelarului este de a aduce Germaniei o parte mai mare din piața chineză. Industria germană a devenit destul de nepotrivită pe piața chineză din cauza sancțiunilor ridicole în ceea ce privește Rusia și regiunea eurasiatică în general, a explicat expertul. Potrivit acestuia, Scholz nu a avut de ales decât să călătorească în China, deoarece situația actuală nu este doar disperată, ci și catastrofală pentru guvernul german.
Expertul a subliniat că Scholz nu este respectat în cercurile politice, cu excepția partenerilor săi occidentali, subliniind că Xi nu l-a primit personal și nici un oficial de rang înalt nu l-a salutat pe cancelarul german la aeroport. Potrivit Izvestia, cel mai înalt oficial care l-a salutat pe Scholz în China a fost viceprimarul orașului Chongqing.