Autoritățile chineze restructurează economia statului lor, concentrându-se pe dezvoltarea industriilor de înaltă tehnologie și îmbunătățirea educației populației, a declarat Alexey Maslov, orientalist, șeful Institutului Țărilor din Asia și Africa de la Universitatea de Stat din Moscova, intr-un interviu cu TASS.
„În China s-a schimbat însuși modelul de dezvoltare economică. În jurul anilor 2015-2016, țara a început să reconstruiască treptat acest model, trecând de la statutul de „fabrică mondială a tuturor lucrurilor” la „fabrică de tehnologie”, dezvoltând producția de produse de înaltă tehnologie, foarte capitalizate. Drept consecință observăm ascensiunea unor corporații precum Huawei, ZTE, Lenovo”, a spus Maslov.
În opinia sa, schimbările globale în curs în economia chineză indică și creșterea clasei de mijloc a acestei țări.
Acum este vorba de cel puțin 400-450 de milioane de oameni. Calitatea forței de muncă din China s-a schimbat și ea: a devenit mai intelectuală. China, se pare, a decis să iasă din această situație (declinul populației-n.red), nu prin stimularea unei noi creșteri a natalității, ci prin concentrarea asupra calității populației sale. Cu cuvinte simple, pentru a gestiona mari întreprinderi robotice care se creează în China, nu ai nevoie de mulți oameni, dar cei care lucrează acolo trebuie să fie bine educați”, a spus savantul.
Maslov crede că populația Chinei va scădea până în 2035 și va scădea de la actualul 1,4 miliarde la puțin peste 1 miliard de locuitori. Cu toate acestea, nivelurile de prosperitate și urbanizare vor continua să crească. „Astăzi, nivelul de urbanizare în China a ajuns la 65%, deși în vremea lui Deng Xiaoping (de la sfârșitul anilor 1970 până la începutul anilor 1990n.red) era de doar 20%”, a spus expertul.