spot_img
22.8 C
București
marți, iunie 25, 2024
AcasăAnalizeInstanţă supremă poloneză a respins ca ilegale planurile guvernului Tusk de lichidare...

Instanţă supremă poloneză a respins ca ilegale planurile guvernului Tusk de lichidare a radioului, televiziunii şi agenţiei de presă de stat

-

Instanţă supremă poloneză a respins joi ca ilegale planurile guvernului de lichidare a radioului, televiziunii şi agenţiei de presă de stat ale ţării, despre care noul guvern de coaliţie pro-UE a declarat că au devenit mijloace de propagandă pentru administraţia anterioară de dreapta, relatează Reuters.

- Reclama -

Sentinţa Tribunalului Constituţional subliniază provocările cu care se confruntă coaliţia prim-ministrului Donald Tusk în anularea reformelor introduse de cabinetul anterior al formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS).

- Advertisement -

Ministerul polonez al Culturii a calificat rapid hotărârea ca fiind invalidă din cauza a ceea ce a spus că sunt nereguli în angajarea judecătorilor Tribunalului, toţi numiţi sub administraţia PiS, exacerbând conflictul dintre guvernul Tusk şi susţinători, de o parte, şi aliaţii fostului partid de guvernământ, de cealaltă, printre care şi preşedintele Andrzej Duda.

Ministerul a evocat de asemenea rezoluţii anterioare ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, spunând că Tribunalul, aşa cum este înfiinţat în prezent, „nu este o instanţă independentă şi imparţială” şi că, prin urmare, hotărârile sale „nu au forţă universală obligatorie”.

- Advertisement -

Poziţia sa alimentează şi mai mult confuzia juridică şi nu a fost imediat clar cum ar putea fi rezolvată situaţia.

În hotărârea sa, Tribunalul a declarat că orice decizie cu privire la companiile publice de radiodifuziune ar trebui să se bazeze pe Legea Audiovizualului, şi nu pe Codul Societăţilor Comerciale, făcând astfel invalide deciziile ministrului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img