spot_img
18.9 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeNigerul, cheia pentru consolidarea influenței Rusiei in Africa de Vest

Nigerul, cheia pentru consolidarea influenței Rusiei in Africa de Vest

-

Premierul nigerian Ali Lamine Zeine a sosit într-o vizită la Moscova. El a fost numit de armata, care a ajuns la putere într-o lovitură de stat în iulie 2023. Șeful guvernului nigerian s-a întâlnit deja cu vicepremierul rus Alexey Overchuk, care a subliniat necesitatea de a stimula relațiile comerciale și economice, notează Vedomosti.

- Reclama -

După aproape șase luni la putere, armata nigerului se simte relativ în siguranță pe scena internațională, a declarat Grigory Lukyanov, cercetător senior la Institutul de Studii Asiatice și Orientale al Academiei Ruse de Științe. În ciuda sancțiunilor și a lipsei de recunoaștere formală, în cele din urmă nu a existat nicio intervenție militară a vecinilor Nigerului în blocul Africii de Vest ECOWAS, iar SUA nu demonstrează nicio ostilitate extremă față de noile autorități din Niamey, a menționat Lukyanov.

- Advertisement -

Pe lângă cooperarea în domeniul apărării, autoritățile nigeriene trebuie să extindă legăturile economice cu noi parteneri pentru a atrage capital, tehnologie și soluții pentru modernizarea țării, a explicat expertul. „Se desfășoară eforturi pentru a pune o nouă bază a relațiilor externe ale țării. Acest lucru ar putea aduce beneficii Rusiei și Turciei, care concurează cu Occidentul și se opun prezenței Franței în Africa”, a subliniat el.

Nigerul, care depinde de ajutorul extern, s-a aflat într-o situație dificilă în care Niamey caută la Moscova ca alternativă la asistența occidentală, a declarat Natalya Piskunova, profesor asociat la Departamentul de Politică Mondială de la Universitatea de Stat din Moscova. „Pentru Rusia, Nigerul este interesant în ceea ce privește posibilitatea de a-și consolida influența în Africa de Vest, unde Moscova este un jucător relativ nou, precum și de a-și diversifica exporturile, și anume de diverse produse alimentare. Este posibilă și dezvoltarea cooperării în domeniu. de transport și logistică”, a adăugat expertul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img